Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Åpning av jubileumsutstillingen i Stortinget

Den 7. januar åpnet Stortingets jubileumsutstilling i historisk sal. Før åpningen ble det holdt et seminar i lagtingssalen. Tema for seminaret var Kieltraktaten av 14. januar 1814, som er et av hoveddokumentene i utstillingen.

Stortingets president Olemic Thommessen.

Kieltraktaten

Det begivenhetsrike året 1814 startet med at Norge ble gitt som krigsbytte fra den danske til den svenske kongen, som ledd i oppgjøret etter Napoleonskrigene.

Til tross for Kieltraktatens store betydning for Norge, har vi selv ikke hatt dokumentet. Det er derfor av stor symbolsk betydning at Stortinget har gått til anskaffelse av en tro kopi av Kieltraktaten, sa stortingspresident Olemic Thommessen i sin innledning.

Stortingspresidenten ga deretter ordet til konservator Marianne Lund Petersen ved Det Kongelige Bibliotek i København, som har vært ansvarlig for å koordinere utformingen av kopien.

Marianne Lund Petersen viste bilder og fortalte om det omfattende arbeidet som ligger bak, fra slakting av kalver til å lage pergament, til kalligrafering, tvinning og fletting av possement med spesiallagde dusker og utforming av segl i sølvdåse. Les mer om arbeidet med kopien her.

Seminar i lagtingssalen den 7. januar. Foto: John Greiner Olsen.

Konservator Marianne Lund Petersen fortalte forsamlingen om det omfattende arbeidet med kopien. Foto: John Greiner Olsen.

 

Historien bak

Professor Ola Mestad tok deretter ordet for å fortelle mer om Kieltraktatens betydning. Nordmennene anerkjente ikke Kieltraktaten og mente at den danske kongen hadde gitt suvereniteten tilbake til det norske folk. Det er derfor litt skummelt å nå ha Kieltraktaten her, spøkte Mestad.

Året 1814 var et begivenhetsrikt år for Norge. Professor Øystein Sørensen ga noen betraktninger rundt hva som kunne ha skjedd i 1814. Christian Frederik var rett mann på plass til rett tid, og han stilte seg i spissen for et norsk opprør mot Kieltraktaten. Hadde ikke han vært til stede i Norge i 1814, ville nok historien ha sett annerledes ut, sa Sørensen.

Utstillingsåpning

Etter foredragene i lagtingssalen, åpnet stortingspresidenten utstillingen i historisk sal ved å trekke til side et forheng pyntet med eidsvollsmennenes segl fra 17. mai-grunnloven.

Les mer om jubileumsutstillingen her.

Konservator Marianne Lund Petersen.

Konservator Marianne Lund Petersen foran kopien av Kieltraktaten i utstillingen. Foto: John Greiner Olsen.

 

Utstillingsåpningen i historisk sal.

Det var mange som fant veien til historisk sal på åpningsdagen, blant dem en skoleklasse fra Råholt ungdomsskole på Eidsvoll. Foto: Lars Nerli. 

Skoleklasse fra Eidsvoll på utstillingsåpningen.

Råholt ungdomsskole på Eidsvoll har hjulpet til med å tilpasse utstillingen for ungdomsskoleelever. En av klassene fikk møte stortingspresidenten på åpningsdagen. Foto: Lars Nerli.

Sist oppdatert: 07.01.2014 14:40
: