Skriftlig spørsmål fra Sivert Bjørnstad (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:713 (2024-2025)
Innlevert: 19.12.2024
Sendt: 19.12.2024
Besvart: 06.01.2025 av næringsminister Cecilie Myrseth

Sivert Bjørnstad (FrP)

Spørsmål

Sivert Bjørnstad (FrP): Hvor mye har det offentlige og statlige selskaper bidratt med av støtte, garanter, lån og investeringer i Norsun, og hva er det offentliges totale tap som følge av at selskapet er slått konkurs?

Begrunnelse

Nylig ble det klart at solenergiselskapet Norsun er konkurs. Selskapet har 188 millioner kroner i gjeld, og konkursen vil bety at rundt 70 ansatte mister jobben. Norsun har mottatt lånegarantier, tilskudd og støtte, samt 606 millioner kroner i støtte fra innovasjonsfondet til EU. Likevel har ikke selskapet klart å konkurrere mot billigere kinesiske solprodukter.
Også statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Vegard Grøslie Wennesland, peker på utfordrende markedsforhold og overkapasitet i solindustrien. Den samme statssekretæren har i sommer uttalt til Teknisk Ukeblad at

«virkemiddelapparatet verken kan eller skal gi økonomisk støtte til virksomheter kun fordi de står overfor utfordrende markedsforhold».

Likevel har det statlige investeringsselskapet Nysnø investert tungt i selskapet og er selskapets største eier. Statseide Statkraft er selskapets nest største eier. I et intervju i DN, der Norsun-sjef, Erik Løkke-Owre, blir konfrontert med at selskapet har gått én milliard kroner i minus over de siste ti årene, er Løkke-Owres svar:

«Ja, vi har tapt mye. Men hatt fantastiske eiere, som har stilt opp igjen og igjen, og hatt troen på oss».

Selskapet har nå varslet planer om oppstart av en ti ganger større fabrikk i USA, som følge av den amerikanske subsidiepakken IRA, der de har ambisjoner om å hente mer enn 600 millioner dollar.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Denne regjeringen fører en aktiv næringspolitikk. Blant annet benyttes ordninger i det næringsrettede virkemiddelapparatet for å utløse private investeringer som skal bidra til å realisere nyskapende industriprosjekter og skape arbeidsplasser. Norsun har siden etableringen i 2004 fått finansiering fra flere offentlige kilder, for å bidra til utvikling av teknologien og produksjon av wafere til solceller i Årdal. Norsun er et eksempel på et selskap som har mottatt ulike former for støtte under skiftende regjeringer. Den offentlige støtten har vært medvirkende til private investeringer i selskapet av betydelig større omfang.
De siste fem årene utgjør tilsagn om offentlige lån og tilskudd totalt om lag 950 mill. kroner, hvorav om lag 600 mill. kroner er tilsagn om tilskudd fra EUs innovasjonsfond, som ble gitt i 2023. Tilskuddet skulle bidra til utvikling av Norsun som ledd i en europeisk verdikjede for solenergi. Store deler av tilsagnene gitt de senere årene vil ikke bli utbetalt, siden selskapet er konkurs.
Innovasjon Norge har utbetalt totalt 59,4 mill. kroner i tilskudd (distriktsutviklings- og innovasjonstilskudd), 79,9 mill. kroner i risikolån og 10,2 mill. kroner i lavrisikolån til selskapet, i perioden 2006 - 2019. I tillegg har Innovasjon Norge i 2024 gitt to tilsagn om støtte på totalt om lag 30 mill. kroner, som ikke vil bli utbetalt. Selskapet har hatt renteakkumulering og avdragsutsettelse som er tillagt hovedstolen på lånene. Saldo på risikolånet etter gjeldssanering i 2022 er om lag 49,9 mill. kroner.
Norges forskningsråd har i årene 2008 - 2020 tildelt tilskudd på totalt om lag 96 mill. kroner til prosjekter der Norsun har vært prosjektansvarlig, hvorav 77 mill. kroner er utbetalt.
Enova ga i 2019 et betinget lån på 195 mill. kroner til teknologirisikoavlastning, dvs. at lånet kunne ettergis helt eller delvis dersom teknologien ikke viste seg å fungere som forutsatt.
Siva – Selskapet for industrivekst - investerte i 2008 gjennom sin eiendomsvirksomhet 252 mill. kroner i bygget for Norsun i Årdal, og inngikk en 15 års leiekontrakt. Gjennom leieperioden har Siva bistått med ulike tiltak på totalt om lag 90 mill. kroner, i form av sletting av gjeld og reduserte leiekostnader i perioden 2010 - 2019. Bygget ble solgt til Norsun i 2019 som del av en restrukturering. Siva ga selgerkreditt på hele kjøpet, slik at Norsun fikk gjeld mot Siva. Sivas fordring på Norsun utgjør per i dag om lag 40 mill. kroner, hvorav om lag 35 mill. kroner er sikret i 1. prioritetspant i eiendommen.
Nysnø Klimainvesteringer har til sammen investert 167 mill. kroner i selskapet. Hovedandelen av dette ble skutt inn i årene 2019 - 2021, før det europeiske solenergi-markedet kollapset. I ettertid har Nysnø løpende vurdert og skrevet ned verdien på eierposten.
Statkraft Ventures har investert totalt 58,5 mill. kroner i Norsun, i årene 2023 og 2024.
Både Nysnø og Statkraft Ventures beholder eierskap i NorSun Holding AS, som er morselskapet til Norsun AS i Årdal, selv om fabrikken i Årdal legges ned.
Totalt tap av offentlige midler som følge av at Norsun AS i Årdal er konkurs, vil vi ikke ha klarhet i før konkursbehandlingen er avsluttet.