Grete Wold (SV): Universitet og høyskolesektoren tar i dag et ansvar for å gi studenter som av ulike årsaker ikke kan studere eller virke fritt i sine hjemland, en mulighet for å fullføre studier her. Så ser vi at UDI og UNE legger til grunn en praksis som ødelegger for dette.
Hvordan kan statsråden ta tak i dette, og legge tilstrekkelige føringer til at dette ikke fortsetter?
Begrunnelse
Kunnskap og utveksling er viktig når krig og uro preger verden, også vår del av den. Når negative krefter får drive frem i mange land, og diktatorer begrenser ytringsfrihet og forskning, da er det viktig at Norge tar ansvar.
Vi har organisasjoner som gjør en flott innsats og en UH sektor som har ansvar.
Nå har vi en situasjon der russisk menneskerettighetsaktivist som har fått opptak og finansiering for studie ved UiT, men hvor UNE nå har saken til behandling med tanke på opphold.
Students At Risk (StAR) er et program initiert av UDI og SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonal Hjelpefond) og gir studenter som har mistet muligheten til å studere i hjemlandet på grunn av engasjement/aktivisme for menneskerettigheter en anledning til å fullføre et studium i Norge. Etter fullskala invasjonen i Ukraina ble ordningen utvidet til å omfatte russere. Dessverre ble den økonomiske støtten til programmet trukket i siste liten. UiT gikk da inn med egenfinansiering til studenten UiT, men man er nå usikre på om det kan bli en realitet.
Det er ikke første gang vi ser at strenge kriterier i UDI gir avslag, og med det skaper vansker for våre utdanningsinstitusjoners ønske om å bidra positivt. For den enkelte er det også tragisk at utdanning stoppes av innvandringsregulerende hensyn.