Skriftlig spørsmål fra Hadle Rasmus Bjuland (KrF) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:432 (2024-2025)
Innlevert: 20.11.2024
Sendt: 20.11.2024
Besvart: 27.11.2024 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Hadle Rasmus Bjuland (KrF)

Spørsmål

Hadle Rasmus Bjuland (KrF): Kan statsråden utdype sin påstand om «bred faglig enighet om at kjønn er mer komplekst enn bare to kategorier» og klargjøre hvilket antall kjønn statsråden mener finnes?

Begrunnelse

Som reaksjon på en kristen erklæring om blant annet kjønn utalte kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery at hun ble «opprørt». Dette begrunnet statsråden ovenfor NTB ved å vise til «bred faglig enighet om at kjønn er mer komplekst enn bare to kategorier». Hun refererte altså ikke her til sjeldne medisinske tilstander, men til en vitenskapelig konsensus om at det eksisterer kjønnskategorier utover mann og kvinne.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: De aller fleste av oss identifiserer oss som biologisk mann eller kvinne, med utgangspunkt i det kjønnet vi ble tildelt ved fødsel. Men slik er det ikke for alle. Jeg er fullt klar over at det finnes uenighet innenfor flere fagmiljøer, om hvorvidt det eksisterer mer enn to kjønn. Til tross for uenighet oppfatter jeg at det er en bred faglig enighet om at kjønn er mer komplekst enn bare to kjønn.
Det finnes personer med variasjon i kroppslig kjønnsutvikling, som er et paraplybegrep for mange normalvariasjoner i kroppslig kjønnsutvikling, som bryter med medisinske forventninger til hvordan en hankjønns- eller hunkjønnskropp skal være. Noen personer med variasjon i kroppslig kjønnsutvikling identifiserer seg med begrepene interkjønn eller intersex.
Verdens helseorganisasjon (WHO), som av mange regnes som den viktigste helseorganisasjonen i verden, anerkjenner at ikke-binære personer eksisterer. Ikke-binære er personer som verken identifiserer seg i kategoriene mann eller kvinne. WHO har tatt grep for å sikre at deres retningslinjer og klassifikasjonssystemer reflekterer et mangfold av kjønnsidentiteter. I samarbeid med eksperter fra hele verden, fra ulike fagområder og geografiske regioner, har WHO gjort viktige endringer i den nyeste versjonen av International Standards of Care (ICD-11) for å ivareta en mer moderne forståelser av kjønn og kjønnsidentitet.
ICD-11 inkluderer en ny kapittelstruktur om seksuell helse, hvor kjønnsinkongruens er flyttet fra kapitlet om psykiske lidelser til et nytt kapittel om seksuell helse. Formålet er å redusere stigma og anerkjenne at transpersoner, ikke-binære og personer med kjønnsinkongruens ikke har noen mental lidelse.
Derfor mener jeg det er helt riktig å stadfeste at det er en bred faglig enighet om at kjønn er noe som er sammensatt og komplekst, og at det finnes folk som opplever å ikke passe inn i en enkel todelt kjønnsmodell. Kjønnsidentitet er en personlig opplevelse og kan variere fra person til person.
Det er uheldig dersom man velger å være selektiv i hvilke data eller bevis man legger til grunn for å støtte egne argumenter eller hypoteser, samtidig som man ignorerer det som er motstridende fra egen oppfatning. Dette fører lett til en skjev eller misvisende fremstilling av virkeligheten. I et land som Norge, der vi har tradisjon for å utvikle politikk basert på kunnskap, mener jeg at vi politikere burde heve oss over den type selektivitet.
Jeg mener alle skal kunne leve frie, gode og trygge liv. Det er derfor jeg reagerer når folk ikke anerkjenner transpersoner, ikke-binære eller personer med kjønnsinkongruens eller kjønnsidentitet. Jeg blir opprørt når transpersoner, ikke-binære eller personer med kjønnsinkongruens blir omtalt som forvirret, at de trenger hjelp eller veiledning for å slå seg til ro med sitt medfødte kjønn. Det er en form for sykeliggjøring og umyndiggjøring vi ikke kan akseptere.
Det som er viktig for meg, er at alle skal få være og bli anerkjent for den de er. Uten at de skal oppleve fordommer, diskriminering eller hat.