Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Mener statsråden at rekruteringen av ansatte til bedragerienheten på Gjøvik ble vellykket, og om så, er det muligheter for å legge enda mer av Økokrims framtidige aktivitet i tilknytning til den nye bedragerienheten på Gjøvik?
Begrunnelse
Senterpartiet er opptatt av at statlige arbeidsplasser må spres i hele Norge, ikke bare legges til Oslo. I mai opplyste Økokrim i en pressemelding at de utvider virksomheten til større deler av landet og skal etablere seg blant annet i Tromsø, Trondheim og Bergen.
For ganske nøyaktig to år siden valgte Senterpartiet og Ap å legge Økokrims nye bedragerienhet til Gjøvik. Gjøvik har over tid utviklet et internasjonalt miljø innenfor teknologi, datasikkerhet og beredskap, særlig knyttet til arbeidet som skjer på NTNU i byen. For Senterpartiet som er opptatt av å ta hele Norge i bruk, og spre statlige arbeidsplasser i hele landet, var Gjøvik med sitt unike miljø rundt datasikkerhet et naturlig valg for plassering av bedragerienheten.
Samtidig var det ikke alle som så slik på lokaliseringsspørsmålet. Både i forkant av avgjørelsen og etter at det ble offentlig at regjeringen og daværende justisminister Emilie Enger Mehl ville peke på Gjøvik var det flere som mente det ville bli utfordrende å rekruttere ansatte til Gjøvik.
Den nye bedragerienheten på Gjøvik ble åpnet i oktober i fjor med 22 ansatte i flotte lokaler midt i Gjøvik sentrum. Enhetsleder Tone Udahl opplyste da at de etter planen skulle bli 26 ansatte totalt på Gjøvik. Da enheten vinteren 2023-2024 lyste ut 11 stillinger fikk de hele 399 søkere. Den store interessen for stillingene tyder på at Gjøvik er en attraktiv lokasjon for personer som er aktuelle for å jobbe i Økokrim. Noe av målet med å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo er at videre vekst i de statlige etatene kan skje utenfor hovedstaden. Det er derfor viktig at regjeringen hele veien ser etter muligheter for å bygge videre på kompetansemiljøet på Gjøvik.