Skriftlig spørsmål fra Erlend Svardal Bøe (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2118 (2024-2025)
Innlevert: 05.05.2025
Sendt: 05.05.2025
Besvart: 15.05.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Erlend Svardal Bøe (H)

Spørsmål

Erlend Svardal Bøe (H): Hva tenker statsråden om situasjonen til mennesker som rammes av lipødem, og hva vil statsråden gjøre for å sikre en bedre og likere behandling av lipødem i helseforetakene?

Begrunnelse

Kvinnehelseutvalget pekte på at kvinner har et dårligere møte med helsetjenesten enn menn. Noen sykdommer og lidelser rammer kun kvinner, rammer kvinner i større grad enn menn, eller rammer kvinner og menn forskjellig. Et eksempel på det er lipødem som er en kronisk sykdom og som nesten utelukkende rammer kvinner.
Nylig var det et innlegg på trykk i Nordnorsk debatt. Det var skrevet av Lotte Skjellstad: https://www.nordnorskdebatt.no/en-av-ti-kvinner-har-lipodem-na-viser-ogsa-unn-oss-fingeren/o/5-124-362463
Hun har lipødem og er i gang med et behandlingsforløp. Lipødem er som Lotte selv skriver «ikke ansett som en sykdom på lik linje med andre somatiske tilstander», selv om den er anerkjent som diagnose av Verdens helseorganisasjon. Dette viser også behovet for mer kunnskap og forskning på kvinnehelse, og som Høyre også har tatt til orde for.
UNN har i flere år dekket kostnader knyttet til kompresjonsplagg og pulsator til behandling av lipødem, men fra 1. april i år er det slutt på det. Uten at jeg vet den fulle og hele begrunnelsen for det, vil jeg anta at det handler om den økonomiske situasjonen UNN befinner seg i, og som ikke har blitt bedre de siste årene.
Saken til Lotte viser at vi fortsatt har en vei å gå når det gjelder kvinnehelse i Norge. Høyre vil også gå gjennom finansieringen i spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten for å sikre at kvinnehelse blir prioritert.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Lipødem er en tilstand som rammer mange kvinner og hos noen gir lipødem omfattende helseplager. Behandlingstilbudet varierer, både i Norge og i andre land. Dette gjelder særlig tilbud om kirurgisk behandling med fettsuging.
Bakgrunnen for variasjonen, er usikkerhet om hvilket tilbud som er best for pasienter med lipødem. Norske og internasjonale fagmiljøer mener at kunnskapen om operasjon med fettsuging ved lipødem er for utilstrekkelig til å kunne utarbeide retningslinjer for hvem som skal tilbys operasjon og hvem som skal tilbys annen behandling.
I 2021 ble det derfor igangsatt en stor nasjonal studie i regi av Haraldsplass diakonale sykehus. Studien omfatter flere hundre pasienter med lipødem fra hele Norge. Omtrent 120 av disse pasientene har blitt operert, mens de andre får konservativ behandling med f.eks. fysioterapi, trening og kompresjonsbehandling. Effekten av de ulike behandlingene skal følges frem til 2027. Fram til vi får et bedre forskningsgrunnlag for behandlingen skal vi likevel ha et likeverdig tilbud for alle pasienter med lipødem, uavhengig av bosted. Leger og fysioterapeuter må gi en individuell vurdering av behandlingstilbudet til kvinner med lipødem.
Helseforetakenes enheter for behandlingshjelpemidler deler ut kompresjonsplagg og pulsator til pasienter med lymfødem og det har de siste årene vært økt etterspørsel etter dette utstyret også for lipødempasienter. Det er ulik praksis for utdeling av behandlingshjelpemidler til pasientene. For blant annet å bidra til at det tilbys gode og likeverdige helsetjenester uavhengig av bosted, har de regionale helseforetakene en Nasjonal nettverksgruppe for behandlingshjelpemidler (NNB). Nettverket har gjennomført kartlegging av helseforetakenes praksis for utdeling av behandlingshjelpemidler til lipødempasienter og vil bruke kartleggingen i arbeid med å få like rutiner for tildeling av behandlingshjelpemidler ved lipødem på tvers av helseregionene.
Kvinner med lipødem har rett til å bli med møtt med kunnskap om sykdommen sin, og få god oppfølging i helsetjenesten. Jeg kommer til å ta inititativ overfor de regionale helseforetakene for at kartleggingen fra det nasjonale nettverket følges opp slik at det blir en likeverdig praksis for tildeling av behandlingshjelpemidler.