Skriftlig spørsmål fra Erlend Svardal Bøe (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1143 (2024-2025)
Innlevert: 07.02.2025
Sendt: 10.02.2025
Besvart: 18.02.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Erlend Svardal Bøe (H)

Spørsmål

Erlend Svardal Bøe (H): Hva tenker statsråden om Gamst-saken, og hvordan vil statsråden sette seg inn i den?

Begrunnelse

I et intervju med Folkebladet i januar kommer det frem at statsråden vil sette seg inn i Gamst-saken og møte en pårørende: https://www.folkebladet.no/nyheter/i/930vRE/vestre-vil-vurdere-gamst-saken
Dette er en krevende sak som har pågått i flere år, uten at situasjonen har blitt bedre. Det er selvsagt fortvilende for de som er berørt av den, men det forteller også at vi fortsatt ser hull i helse- og omsorgstjenesten vår som folk faller i. Jeg har stor forståelse for at det er krevende for statsråden å gå inn i enkeltsaker, men når det kommuniseres ut at statsråden vil sette seg inn i saken gjennom media, så er det også relevant å spør hva statsråden tenker om saken og hvordan statsråden vurderer den.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg forstår at dette er en svært vanskelig situasjon for de involverte, og har dyp medfølelse med hvordan dette oppleves for vedkommende og familien rundt.
Selv om jeg som helseminister ikke har mulighet til å gå inn i enkeltsaker og medisinske vurderinger, har jeg møtt en pårørende fordi det er viktig for meg å forstå hvordan de systemene vi har oppleves av de som søker hjelp, og særlig der sakene er kompliserte. I tillegg kan jeg og departementet informere og veilede om hvordan man kan gå fram for å klage på behandling og for å søke råd, og eventuelt se om saken reiser generelle problemstillinger som vi bør vurdere nærmere.
Slik jeg ser det, kan det være hensiktsmessig å søke råd og veiledning hos Pasient- og brukerombudet. De skal være pasientenes og brukernes talerør og ivareta pasientenes og brukernes interesser og deres rettssikkerhet overfor helse- og omsorgstjenesten. Dette gjelder både enkeltpersoner og grupper av pasienter og brukere med sammenfallende behov. Videre vil jeg anbefale å benytte klageadgang. Alle pasienter har rett til å klage dersom man ikke har fått oppfylt sine rettigheter som pasient. Også pårørende har klagerett. En tredje anbefaling er å be om en fornyet vurdering. Dette kan for eksempel være dersom man er uenig i diagnosen eller hvor alvorlig sykdommen er eller om man er uenig i det foreslåtte behandlingsopplegget.