Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1097 (2024-2025)
Innlevert: 05.02.2025
Sendt: 05.02.2025
Rette vedkommende: Kommunal- og distriktsministeren
Besvart: 11.02.2025 av kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Kommer regjeringen til å akseptere de mottatte anbefalingene fra Universal Periodic Review (UPR) som gjelder implementering av urfolks rett til et fritt og informert forhåndssamtykke?

Begrunnelse

I november ble menneskerettighetssituasjonen i Norge vurdert i FNs menneskerettighetsråd. FNs medlemsland har gitt nesten tre hundre anbefalinger til Norge. Regjeringen må ta stilling til disse i forkant plenumsmøtet i FNs menneskerettighetsråd.
Flere av anbefalingene handler om samer og nasjonale minoriteter. Anbefalingene knytter seg blant annet til fritt og informert forhåndssamtykke, oppfølging av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport, og implementering av NIMs anbefalinger på feltet.
Canada, Danmark, India og Luxembourg trekker frem implementering av urfolks rett til fritt og informert forhåndssamtykke. Også en ny rapport fra Amnesty International og Samerådet oppfordrer regjeringene i Sverige, Finland og Norge til å styrke lovgivningen ved å stille krav til fritt informert forhåndssamtykke før iverksetting av prosjekter som vesentlig påvirker samiske rettigheter.

Kjersti Stenseng (A)

Svar

Kjersti Stenseng: Spørsmålet besvares av kommunal- og distriktsministeren, i kraft av å ha ansvar for å samordne regjeringens samepolitikk.
Når det gjelder fritt og informert forhåndssamtykke, er norsk lovgivning, etter departementets vurdering, i samsvar med Norges internasjonale forpliktelser.
Sameloven gjennomfører, med de endringene som ble vedtatt i 2021, den folkerettslige plikten til å konsultere med samiske interesser i saker som direkte berører dem. Det følger av sameloven at det er et krav at konsultasjonene skal gjennomføres i god tro og med formål om å oppnå enighet. Ordlyden i sameloven ligger tett opptil ordlyden i ILO-konvensjonen 169 artikkel 6 og FNs Urfolkserklæring artikkel 19. Fritt og informert forhåndssamtykke er der ikke formulert som en selvstendig rettighet, men som målet med konsultasjonene; å oppnå enighet eller samtykke.
Videre sikrer menneskerettsloven, som har forrang foran andre norske lover ved motstrid, at faktisk oppnåelse av samtykke fra eller enighet med de berørte samene er et lovmessig krav i tilfeller der menneskerettighetene ville ha blitt brutt uten at det er oppnådd samtykke eller enighet. Det gjelder f.eks. rettighetene samene har etter artikkel 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter.
Det kan imidlertid ikke utledes et generelt krav om at fritt og informert forhåndssamtykke faktisk skal være oppnådd i alle saker som gjelder inngrep i arealer der det er samisk bruk eller samiske rettighetshavere. Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) legger til grunn samme forståelse av når fritt informert forhåndssamtykke er et lovfestet mål, og når det også er et krav, i sin rapport "Menneskerettighetsvern mot inngrep i tradisjonelle samiske områder" fra 2021.
Departementet konsulterte Sametinget i prosessen med å lovfeste plikten til å konsultere i sameloven, en prosess som ble avsluttet med lovvedtak i 2021. Departementet og Sametinget ble enige om ordlyden i det nye kapittelet i loven og også om forarbeidene (Prop. 86 L (2020–2021) Endringer i sameloven mv. (konsultasjoner)). Lovfestingen gjennomfører også fullt ut anbefalingen fra FNs menneskerettighetskomité fra 2018, at Norge burde: "Sikre meningsfulle konsultasjoner med det samiske folk i praksis og vedta en lov for konsultasjoner med sikte på å oppnå deres frie, forhåndsinformerte samtykke, i samråd med dem" (avsnitt 37 b).
De ulike anbefalingene Norge har mottatt som del av Universal Periodic Review (UPR), og som handler om fritt og informert forhåndssamtykke for urfolk, er besvart som enten «akseptert», «delvis akseptert» eller «notert», ut fra en vurdering av om de samsvarer med vurderingene i min redegjørelse ovenfor.