Andreas Sjalg Unneland (SV): Når vil regjeringen fremme forslag til endringer i straffegjennomføringsloven og helselovgivningen som kan bidra til å redusere utfordringene med isolasjon i norske fengsler og vil disse endringen innebære lovfestet minimumskrav til meningsfylt kontakt med andre?
Begrunnelse
Nylig publiserte NRK en sak om isolasjonsbruken i Norske fengsler. Norge har over flere år fått kritikk for bruken av isolasjon i fengsler, blant annet fra NIM, Sivilombudet og CPT. Sivilombudet har i sin særskilte melding til Stortinget om isolasjon i 2019 dokumentert alvorlige utfordringer knyttet til isolasjon i norske fengsler. Blant annet er manglende nasjonale minstestandarder for fellesskap, begrenset aktivitetstilbud og fengselsavdelinger trukket frem som hovedårsaker. NIM anbefalte derfor i årsmeldingen for 2020 at det skulle lovfestes rett til minimum åtte timers meningsfull aktivitet utenfor cellen per dag. Dette ville vært i tråd med anbefalingene fra CPT.
For nærmere to år siden sendte regjeringen på høring forslag som skal forebygge isolasjon og sikre innsatte fellesskap i norske fengsler. Høringsfristen gikk ut for et og et halvt år siden. Siden høringsfristen gikk ut har det kommet flere rapporter og saker som handler om den skadelige isolasjonsbruken i Norske fengsler senest med NRK sin sak for få dager siden.
En stor utfordring for å få bukt med den skadelige isolasjonsbruken er bedre bemanningen i kriminalomsorgen.
I budsjettavtalen mellom regjeringen og SV sikret SV gjennomslag for 100 friske millioner til økt bemanning i kriminalomsorgen noe som er sårt tiltrengt og viktig for innsatte og ansatte. I tillegg til å styrke bemanningen er det behov for å lovregulere en minimumsstandard for fellesskap for innsatte. Her forventer SV at regjeringen følger opp høringsforslaget.