Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:2418 (2022-2023)
Innlevert: 02.06.2023
Sendt: 02.06.2023
Besvart: 09.06.2023 av kunnskapsminister Tonje Brenna

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Kan statsråden bekrefte at forbudet mot forkynnelse i all opplæring ikke vil gå utover muligheten til å ha skolelagsvirksomhet og skolegudstjenester i skolen?

Begrunnelse

Stortinget vedtok nettopp ny opplæringslov. Blant det som ble vedtatt var et lovfestet forbud mot forkynnelse i all opplæring.
Det fremstår uklart hva som er behovet for en slik paragraf, da det allerede er forbud mot forkynnelse i KRLE-faget. Derfor stemte KrF mot denne lovendringen. Vi ønsker en avklaring fra statsråden, ettersom vi frykter at forbudet kan skape enda mer uro og ramme aktiviteter som skolelag eller skolegudstjenester.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Skolen skal gi elevene historisk og kulturell innsikt og forankring, og bidra til at hver elev kan ivareta og utvikle sin identitet i et inkluderende og mangfoldig fellesskap. Å delta på gudstjeneste eller andre tradisjonelle feiringer av høytider kan være en del av dette. Noen skoler har tradisjon for å tilby elever å delta på skolegudstjenester. Det er opp til skoleeier selv å avgjøre om de ønsker å tilby deltakelse på skolegudstjenester eller ikke. Forslaget til forbud mot forkynnelse i all opplæring er ikke ment å forandre dette.
Jeg understreker samtidig at skoler som tilbyr elevene å delta på en skolegudstjeneste, også må tilby et likeverdig alternativ for elever som ikke ønsker å delta på gudstjeneste. Skolen skal vise respekt for elevenes religion og livssyn. Elevene har rett til fritak fra aktiviteter i skolen som oppleves som utøvelse av en annen religion eller livssyn enn sitt eget. Retten til fritak gjelder også for øving og andre forberedelser til skolegudstjenester og skoleavslutninger. Jeg presiserer også at skoleavslutninger skal være inkluderende og legges slik at alle elever kan delta. Skolegudstjenesten bør derfor ikke være en skoleavslutning i seg selv. Jeg viser for øvrig til Utdanningsdirektoratet veileder som belyser rammer og problemstillinger knyttet til å la elevene delta på gudstjenester.
Når det gjelder skolelag, er ikke skolelagsvirksomhet en del av opplæringen. Forslaget til forbud mot forkynnelse i all opplæring påvirker dermed ikke denne typen virksomhet. Jeg viser ellers til mitt svar fra 2022 ved Dokument nr. 15:90 (2022-2023) som gjaldt skolelagenes mulighet til benytte skolens lokaler i skoletiden.