Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:338 (2022-2023)
Innlevert: 07.11.2022
Sendt: 07.11.2022
Besvart: 11.11.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Kan statsråden opplyse om fordelingen av antall personer som er anmeldt for overfallsvoldtekter i Oslo, fra 2006 - 2021, fordelt etter innvandringsbakgrunn (innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre) og øvrig befolkning uten innvandrerbakgrunn?

Begrunnelse

I 2009 viste tall fra Oslo-politiets volds- og sedelighetsseksjon viser at samtlige 41 anmeldte overfallsvoldtekter i årene 2006-2008 involverer en ikke-vestlig gjerningsmann. Den gang gikk lederen for Oslo-politiets volds- og sedelighetsseksjon ut og etterlyste mer forebyggende arbeid blant menn med utenlandsk bakgrunn.
I lys av Oslo politiets kommunikasjonsstrategi rundt overfallsvoldtekter, ønsker spørsmålsstiller å få svar på om trenden vi så i 2006-2008 er brutt, eller om det fremdeles er en demografisk trend hva gjelder overfallsvoldtekter.
Det bes om at innvandrerbefolkningen fordels etter verdensdeler og at det gis tall for enkeltår, slik at vi kan se utviklingen over tid.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: I Hurdalsplattformen har regjeringen varslet at bekjempelsen av seksuelle overgrep skal prioriteres høyere i hele straffesakskjeden. Vi skal blant annet sette ned et eget utvalg som skal foreta en helhetlig gjennomgang av problemstillinger knyttet til voldtekt
Når det gjelder representanten Amundsens spørsmål vedrørende overfallsvoldtekter i Oslo har jeg bedt Politidirektoratet om å innhente informasjon fra Oslo politidistrikt.
Oslo politidistrikt opplyser at statistikken det vises til under spørsmålet ble utarbeidet i forbindelse med en omfattende analyse av voldtektsanmeldelser, der alle anmeldelser disse årene ble gjennomgått og kodet. En tilsvarende undersøkelse ble gjort for årene 2010 og 2011, men er ikke gjennomført senere år. I politidistriktets (som da kun omfattet Oslo kommune) voldtektsanalyse av anmeldelser registrert i 2010 og 2011, fremgikk at i alt 24 anmeldelser var kategorisert som overfallsvoldtekt, i 2011 var antallet 38. Av disse sakene var det begge år til sammen fem personer som ble mistenkt, siktet eller domfelt. Med så vidt små tall gås det ikke inn på landbakgrunn. Det framgikk også i rapporten at det ikke var grunnlag for å generalisere til gjerningspersoner i overfallsvoldtektssaker generelt.
Politiets straffesakssystem har ikke en egen kode som gjelder overfallsvoldtekt. En egen bestemmelse finnes heller ikke straffeloven. Det er derfor ikke mulig å hente ut et slikt utvalg direkte fra politiets straffesakssystem. Det vil, som pekt på over, fordre en manuell gjennomgang av alle saker. For Oslo politidistrikt alene omfatter dette årlig over 300 anmeldelser, og et langt større antall i årene som etterspørres. Det er heller ikke mulig å hente ut registrerte personers landbakgrunn uten en tilsvarende manuell gjennomgang.
I perioden 2011-2020 har Kripos utarbeidet årlige analyserapporter om utviklingen innen anmeldte voldtekter i Norge foregående år, inkludert fordelinger på overfallsvoldtekt og andre kategorier voldtekt. Disse rapportene inneholder imidlertid ikke informasjon om landbakgrunn.