Sveinung Stensland (H): Hva vil helseministeren gjøre for å sikre fremdrift i beslutningsprosessen slik at ikke bare de som kan betale for det selv får tilgang til behandling med Vyndaquel mot hjerteamylidose?
Begrunnelse
Vyndaquel er et nytt behandlingsprinsipp mot amylidose. Det fremstår stor usikkerhet rundt pasientgrunnlaget noe som forsinker beslutningen. Systemet virker ikke interessert i fremdrift. Selv om fagdirektør Schem har uttalt at man ønsker innspill for hvordan man kan begrense pasientgrunnlaget, har man ikke kommet videre med prosessen. Det har medført at Aleris nå har fått en avtale som sikrer at de pasientene som har forsikring eller egne midler får hjelp. Mens alle andre må vente på et system som her virker å ha gått i stampe. Vyndaqel fikk markedsføringstillatelse i Norge 17.02.2020, leverandøren sendte inn dokumentasjon til metodevurderingen samme måned. Legemiddelverket ferdigstilte sin rapport 10.9.2020. Første avslag i Beslutningsforum kom 14.12.2020 med begrunnelse: 1. Vyndaqel innføres ikke …. 2. Prisen for legemiddelet er altfor høy i forhold til den kliniske nytten. Andre avslag i Beslutningsforum kom 21.06.2021. med begrunnelse: 1. Vyndaqel innføres ikke …. 2. Prisen er for høy i forhold til den dokumenterte nytten, og budsjettkonsekvensene er store. 3. Sykehusinnkjøp bes gjenoppta forhandlingene med leverandøren. Tredje avslag i Beslutningsforum kom 25.10.2021. Med begrunnelse: 1. Vyndaqel innføres ikke …. 2. Prisen er for høy i forhold til den dokumenterte nytten, og budsjettkonsekvensene er store.
Følgende land har finansiering av Vyndaqel (De mest relevante): USA, Japan, Canada, Tyskland, Luxembourg, Østerrike, Slovenia, Finland, Frankrike, Sverige, Romania, Italia, Belgia, Island, Sveits, Litauen, Portugal, Irland, Nederland og Danmark
Legemiddelverket angir mellom 400 og 3.000 i sin metodevurderingsrapport. Leverandøren anslår 400 i metodevurderingsrapporten. Klinikere mener Legemiddelverkets anslag er urealistisk. Overlege Gude har uttalt at maksimalanslaget der 3000 pasienter kan behandles, ikke er i tråd med resultater fra publiserte studier og begrunner det med at det er langt fra alle pasienter med hjerteamyloidose som har gevinst av behandling med Vyndaqel. Legemiddelmyndighetene bør ta inn over seg dette slik at man har et mer edruelig anslag for utgiftene bruk av legemidlet vil gi. Helseministeren oppfordres til å se på om dette ikke er eksempel på at unøyaktig tallgrunnlag fra forvaltningen forsinker godkjenningsprosessen.