Skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (A) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:2326 (2019-2020)
Innlevert: 18.08.2020
Sendt: 19.08.2020
Besvart: 28.08.2020 av samferdselsminister Knut Arild Hareide

Lise Christoffersen (A)

Spørsmål

Lise Christoffersen (A): Fredag 14. august 2020 gikk regjeringen, ved statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie, ut med en oppfordring til kollektivreisende, blant annet til og fra Oslo, om bruk av munnbind, for å beskytte medpassasjerer mot potensiell smitte.
Hvilke tiltak har samferdselsministeren iverksatt for å sørge for at oppfordringen fra regjeringen blir tatt til følge, eller mener statsråden at en oppfordring til kollektivpassasjerer uten konkret oppfølging, er nok i en situasjon der smittetallene stiger?

Begrunnelse

Bakgrunnen for spørsmålet er følgende: Som dagpendler mellom Drammen og Oslo, har jeg lojalt fulgt regjeringens oppfordring om å unngå å reise i rush-tiden, bruke hjemmekontor så mye som mulig, men i dag måtte jeg reise med 15.31 fra National til Drammen. Det var ingen hyggelig opplevelse. Det var for mange passasjerer til å holde 1 meters avstand. Veldig få brukte munnbind. Det var ikke personale fra Vy til stede for å sørge for overholdelse av reglene - enten med munnbind, eller ved å be passasjerer vente på neste tog.
Jeg har registrert at Vy etter de nye anbefalingene, har sagt offentlig at de har bestilt munnbind til sitt personale. Jeg har enda til gode å se en konduktør med munnbind. Den eneste jeg har sett, er en konduktør på Flytoget.
Regjeringens oppfordring om behovet for munnbind er overlatt til hver og én å vurdere. Det virker lite tillitvekkende. Det burde vel helle vært et pålegg for i det hele tatt å kunne stige på.

Knut Arild Hareide (KrF)

Svar

Knut Arild Hareide: Regjeringen kom 14. august med en anbefaling om bruk av munnbind på kollektivtransport i Oslo og til/fra Oslo, samt i Indre Østfold. Anbefalingen er i denne omgang avgrenset til å gjelde i to uker.
I likhet med helsemyndighetene vil jeg understreke viktigheten av å holde avstand for å forebygge smitte. Bruk av munnbind erstatter ikke anbefalingen om å holde en meters avstand, og det er derfor behov for å opprettholde et redusert trykk på kollektivtransporten.
Arbeidsgivere har en sentral rolle i arbeidet med å bidra til å minimere eller fordele belastningen i tid på kollektivtransporten. Arbeidsgivere må derfor planlegge for at antall ansatte som reiser med kollektivtransport i rushtiden i befolkningstette områder, halveres sammenlignet med normalsituasjonen. Tilrettelegging for hjemmekontor og spredning av de reisende til tider utenfor rushtiden der det er mulig, er viktige tiltak for å redusere belastningen på kollektivtransporten.
Som representanten tar opp, er det flere steder vanskelig å opprettholde en meters avstand om bord på kollektive transportmidler, særlig i rushtiden. Kollektivtransportsystemet er åpent, og bortsett fra at man må ha gyldig billett, kan alle ferdes der. Smittevernrådene gjelder oss alle, og ansvaret for å følge dem, hviler på hver og en av oss. Ansvaret for å ta på seg munnbind på kollektive transportmidler når avstanden blir mindre enn en meter, hviler også på den enkelte. Med den smittesituasjonen vi har i dag, er det ikke aktuelt å forby reiser for personer uten munnbind. Mange hensyn skal veies opp mot hverandre, herunder de reisendes behov for å reise.
De enkelte kollektivselskapene og operatørene må også vurdere hva som vil være en god måte å sørge for at smittevernet overholdes. Dette er det anbefalinger om i veilederen om smittevern i kollektivtransporten. Helsedirektoratet gjennomførte et informasjonsmøte med kollektivselskapene 20. august for å redegjøre for hvordan bruk av munnbind i Oslo og andre smittevernstiltak kan implementeres i revidert smittevernsveileder for offentlig kommunikasjon. Togoperatørene fikk invitasjon til møtet og har mulighet til å komme med sine innspill. Helsedirektoratet vil konsolidere innspillene og utarbeide revidert smittevernsveileder. Jernbanedirektoratet vil følge opp denne overfor togoperatørene, som igjen må utarbeide tiltaksplaner for å sikre tilstrekkelig smittevern om bord i tog. Jernbanedirektoratet vil følge opp i dialogen med togoperatørene.
Det er imidlertid fortsatt myndighetenes og mitt råd at den enkelte selv vurderer nødvendigheten av å gjennomføre reisen. Det er da viktig at de som kan la være å reise velger det, slik at de som må reise kan gjøre det på en trygg måte.