Kjersti Toppe (Sp): Hva vil statsråden gjøre for å skaffe oversikt over hvor mange som har hatt krav på refusjon til legemiddelbehandling utenfor godkjent indikasjon og likevel måttet betale for behandlingen selv; hvordan vil han sikre at disse pasientene får utgiftene sine refundert, og hva vil han gjøre for å unngå at flere havner i samme situasjon?
Begrunnelse
1. januar 2018 ble det iverksatt en rekke endringer i reglene for finansiering av legemidler. I forkant av endringene ble legemidler utenfor godkjent indikasjon, til behandling av sjeldne sykdommer, dekket over folketrygden gjennom ordningen med individuell refusjon. Etter regelendringen er det helseforetakene som har finansieringsansvaret, ettersom sykehusene har behandlingsansvaret.
I Dagens Medisin (26. februar 2020) avdekkes det at helseforetakene ikke har forstått konsekvensene av regelendringen, og at sykehusleger har fortsatt å søke Helfo om individuell refusjon over folketrygden. Resultatet er at et uvisst antall pasienter har fått avslag fra Helfo, og måttet betale selv for legemidler de i utgangspunktet har krav på å få refundert. Ifølge avisen har ikke disse pasientene fått beskjed fra Helfo om at utgiftene skal dekkes av helseforetakene.
Viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF uttaler overfor avisen at han ikke har oversikt over hvor mange pasienter som er rammet av regelendringen, ut over at det «opplagt» handler om «en god del pasienter».
Spørsmålsstilleren mener at når selv ikke helseforetakene forstår konsekvensene av regelendringene, er det helt urimelig at konsekvensene av å misforstå regelverket skyves over på pasientene. Derfor bes statsråden svare på hvordan han vil rydde opp i situasjonen – både for dem som allerede er rammet og for dem som kan rammes i fremtiden.