Sheida Sangtarash (SV): For en pasient innlagt på sykehus på grunn av somatisk sykdom, beholdes trygden fullt ut i hele perioden, mens innlagte på statlig psykiatriske behandlingsinstitusjoner får redusert trygdeutbetaling etter fire måneder.
Mener statsråden at det er faglig bakgrunn for å skille psykiatriske diagnoser fra somatiske diagnoser når det gjelder retten til uføretrygd, og hva er årsaken til at det i dag eksisterer et slikt skille?
Begrunnelse
Forskjellen i regelverket ved trygdeutbetalinger for personer med henholdsvis psykiatriske og somatiske diagnoser fører til forskjeller ved behandling og kan ha svært alvorlige utslag for de det gjelder. For mange psykiatriske pasienter er en gradvis tilvenning med botrening og økning av permisjoner en viktig del av behandlingen. Da er det svært uheldig om de har valget mellom å skrive seg tidligere ut eller selge leiligheten.
Et eksempel på hvordan reglene slår feil ut har vi i "Beate" som var lagt inn til behandling for rus- og psykiatri. Oppholdet var vellykket. Når behandlingen nærmet seg slutten fikk "Beate" tilbud om 6 mnd. forlengelse med skreddersydd behandlingsopplegg. Hyppige permisjoner var en viktig del av behandlingen. På grunn av avkorting i trygd og krav om tilbakebetaling så "Beate" seg nødt til å skrive seg ut etter fem måneder og ikke benyttet seg av tilbudet om forlenget opphold. Behandlingstiden er lang hos NAV dersom hun hadde søkt om unntak. Dermed hadde ikke pasienten råd til å ta den risikoen om eventuelt avslag som medfører krav om tilbakebetaling.
I ukene etter at "Beate" ble skrevet ut har hun hatt alvorlige episoder som har krevd akuttbehandling hos legevakt.
Hun har stående tilbud om plass og gjenopptakelse av behandlingen i døgninstitusjon og vil legges inn igjen så snart karantenetiden til NAV på tre måneder er over. "Beate" er vurdert av spesialisthelsetjenesten som behandlingstrengende på døgnnivå.