Sofie Marhaug (R): Kan ministeren bekrefte at et kommunestyre er i sin fulle rett til å avvise et planinitiativ, også i vindkraftsaker, etter at vindkraft ble innlemmet i plan- og bygningsloven?
Begrunnelse
Det blir forsøkt å skape et inntrykk av at det må gjennomføres konsekvensutredninger når en kommune skal ta stilling til vindkraftutbygging. Men plan- og bygningsloven åpner for å avvise planinitiativ, en vanlig praksis når utbyggers planer strider med flertallets politikk eller rett og slett fremstår fullstendig urealistiske.
Likevel har det blitt sådd tvil ved dette. På en konferanse i Trondheim skal energiminister Aasland for eksempel ha sagt «konsekvensutredning ikke er en vennlig henstilling» (Europower 7. november).
I august kom det også en veileder til plan og bygningsloven. Den diskuterer forholdet mellom plan- og bygningsloven og energiloven, og myndighetsutøvelsen. Der står det blant annet:
«Det er Kommunal- og distriktsdepartementet, som øverste planmyndighet, som beslutter om statlig plan skal benyttes. Beslutningen bør tas i samråd med berørte kommuner, men det er ingen forutsetning for bruk av statlig plan at det er enighet med kommunen.»
Til Firda (Firda, 24.10) har likevel kommunalministeren uttalt at denne nye veilederen ikke er et nytt signal fra staten:
«Staten har denne moglegheita i arealplanlegginga og det har staten hatt i mange år, men terskelen for å bruke den mot kommunane si vilje er svært høg. Det vil den framleis vere.»