Bakgrunn
Mikroplast er overalt, i lufta vi puster inn,
vannet vi drikker, og maten vi spiser. Mikroplast tas opp i kroppen vår
og transporteres til ulike organer via blodet. Plastpartikler er
funnet i organer som lunger, lever, lymfesystemet, reproduktive
organer, hjerte og hjerne samt i morsmelk. Plasten inneholder opp
mot 16 000 forskjellige kjemikalier, hvorav en stor andel er bekreftet
skadelige. For flere av kjemikaliene er kunnskapen om eventuelle
helseeffekter begrenset.
Mikroplast er definert som plastfragmenter som
er mindre enn fem millimeter. Mikroplast kan være produsert industrielt
til bruk i blant annet kosmetikk, men de viktigste utslippskildene
er større plastbiter som fragmenteres til stadig mindre biter på
grunn av slitasje, UV-stråler, vær og vind.
Den klart største landbaserte kilden til mikroplast
i Norge er bildekk, som står for 41 prosent. Den nest største kilden
er gummigranulat, som utgjør 29 prosent av de landbaserte utslippene.
Andre viktige landbaserte utslippskilder er avfallshåndtering og
syntetiske tekstiler. I tillegg kan plastavfall på avveie i naturen
være opphav til mikroplast.
Sjøbaserte kilder til mikroplast har man mindre oversikt
over, men utslippskildene er blant annet sjøfart, havner og verft,
fiskeri, havbruk og olje- og gassvirksomhet. Utslippene fra disse
kildene kan komme fra slitasje av plastprodukter og -utstyr, maling
og utslipp i forbindelse med vedlikehold eller opphugging av offshore-konstruksjoner.
Mikroplast som havner i naturen, er nesten umulig å
bli kvitt. Mikroplasten brytes svært sakte ned og kan tas opp av
planter og dyr. Mikroplast kan spre andre miljø- og helseskadelige
stoffer både fordi plasten i seg selv inneholder slike stoffer,
og fordi miljøgifter kan feste seg på overflaten til mikroplasten.
Ny forskning viser også at sykdomsfremmende
virus og bakterier kan feste seg til mikroplastpartikler, og at
de kan overleve renseprosessen i vannrenseanleggene.
Mennesker får i seg mikroplast gjennom mat,
drikke og lufta vi puster inn. Oppvarming av plastbeholdere og kjøkkenredskaper
fører til at mikroplast overføres til mat, og skjærefjøler i plast
kan også overføre partikler til maten.
Mikroplast er påvist i blant annet hjerne, blod, morkaker,
morsmelk, lever, nyrer, lunger og testikler hos mennesker. Helseeffekten
er usikker, men noen studier har antydet en sammenheng mellom mikroplast og
enkelte krefttyper, mens andre studier kobler mikroplast til redusert
reproduksjon. Flere eksperter, blant andre Jon Øyvind Odland ved
Nord Universitet, har uttrykt bekymring for opphopningen av mikroplast
i menneskekroppen.