Bakgrunn
For mange av virksomhetene i sjømatindustrien
er det gjennom året varierende behov for arbeidskraft. Dette avhenger
av både sesong og etterspørsel i markedet. Det er eksempelvis en
betraktelig økning i behovet for sesongarbeidere under det årlige
vinterfisket. I høysesong er sjømatindustrien avhengig av utenlandsk
arbeidskraft.
Kollaps for den norske kronen og kraftig lønnsvekst i
andre europeiske land har ført til at arbeidskraft som tidligere
kom til Norge for å jobbe, nå reiser til andre land. I en situasjon
der det er et klart mål for både næringen og politikerne å kunne
skape økte verdier og flere helårige arbeidsplasser i norsk sjømatindustri,
er man avhengig av å bearbeide mer norsk sjømat i Norge. For å lykkes
med dette er man avhengig av økt tilgang på arbeidskraft, og i stor
grad vil en være avhengig av å hente denne arbeidskraften fra utlandet.
Det er grunn til å tro at utfordringene med å skaffe arbeidskraft
vil forsterke seg i tiden fremover, og at den lave kronekursen mot bl.a.
euro vil gjøre det enda vanskeligere for fiskeri- og sjømatnæringen
i Norge å tiltrekke seg nødvendig arbeidskraft for å få det til
å gå rundt.
Sesongvariasjoner i fiskeri refererer til de
periodiske endringene i fiskebestandenes tilgjengelighet og fangstmengder
gjennom året. Disse variasjonene påvirkes av faktorer som fiskens
livssyklus, gyting, miljøforhold og værmønstre.
Det er i forbindelse med vinterfisket (januar–april) at
svingningene kan oppleves som størst, og at man har mest behov for
ekstra arbeidskraft. I denne perioden er det stor aktivitet i torskefiskeriene,
spesielt i nordlige områder som Lofoten og Vesterålen. Torsk samler
seg nær kysten for å gyte, og dette gjør vinteren til den viktigste
sesongen for torskefiske. Torskens tilgjengelighet er høyest under
gyteperioden, og fangstene kan være svært store. Fisket på vinteren
er også ofte assosiert med kaldt vær og stormer, noe som kan gjøre
fisket vanskeligere.
Fisk som sild og makrell har også spesifikke
vintermønstre, men de er ikke like utbredte som torskefisket i vintermånedene.
Fisket er derfor sterkt sesongavhengig, og fiskeriene tilpasser
seg disse variasjonene ved å planlegge fangstene og tilpasse ressursforvaltningen
til de ulike tidene på året.
En klar majoritet av den norske torskekvoten
fiskes om vinteren, i hovedsak i perioden fra januar til april. Dette
er når torskebestanden er på vei til å gyte, og fisket er spesielt
intensivt i de nordlige områdene, som Lofoten og Vesterålen. Hovedårsaken
til at vinteren er den viktigste fisketiden for torsk, er at torsken
samles i store mengder nær kysten for å gyte, noe som gjør det lettere for
fiskerne å fange store mengder.
Vinterfisket har tradisjonelt vært svært viktig
for både næringen og for lokalsamfunnene langs kysten, og torskefisket
i Lofoten er kjent for sin historiske og økonomiske betydning.
Forslagsstillerne er av den oppfatning at arbeidstidsordningene
må ha rammer som sikrer arbeidstakere mot uforholdsmessig belastning,
og som gir økonomisk kompensasjon på linje med det som er vanlig
etter tariffavtalene i næringen. Under disse betingelsene vil økt
fleksibilitet i arbeidstidsordningene kunne bidra til at bedriftene
klarer å ivareta råstoff, og sikre flåten lossing i rimelig tid
når det kommer uforutsett store mengder råstoff på land i løpet
av kort tid.
Det har blitt vanskeligere for fiskeri- og sjømatbedriftene
å rekruttere arbeidskraft fra andre land fordi totalen tjent over
en periode på f.eks. seks måneder blir for liten når en vurderer
dette opp mot seks måneders arbeid i andre europeiske land.
Forslagsstillerne mener arbeidsmiljøloven bør
tilpasses sesongpreget i sjømatindustrien med målrettede unntak
fra arbeidstidsordningene i høysesong. Denne typen justeringer må
baseres på et nært samarbeid mellom partene. En slik tilpasning
vil kunne bidra til økt fleksibilitet, men også trygghet og forutsigbarhet
hos den enkelte arbeidstaker. En endring vil kunne gjøre at arbeidstakerne
kan få tilpasset arbeidsforholdet sitt hos en arbeidstaker, heller
enn som i dag å jobbe maksimalt innenfor lovens rammer hos arbeidsgiver
A, for deretter å gå direkte over på en ny vakt og «arbeidsdag»
hos arbeidsgiver B.
Forslagsstillerne viser til at andre næringer
har slike bestemmelser, og at en slik justering vil gjøre reglene mer
tilpasset sesongpreget i sjømatindustrien.
Forslagsstillerne viser også til arbeidsordningen
for dem som jobber med samme type oppgaver på fiskefartøyer. Dette
er sammenlignbart da også fiskerne jobber lange dager over en periode,
for så å ha fri over lengre tid.
Forslagsstillerne vil videre vise til rapporten
«Grønn verdiskapning og økt bearbeiding i sjømatindustrien», som
ble overlevert til Nærings- og fiskeridepartementet våren 2022.
Ekspertutvalget bak denne rapporten fremmet også det samme forslaget
om endringer i arbeidsmiljøloven, som et av mange tiltak for å sikre
økt bearbeiding av norsk sjømat i Norge.