Representantforslag om landsdekkende institusjonstilbud for barn som har begått alvorlige eller gjentatte lovbrudd

Dette dokument

  • Representantforslag 163 S (2023–2024)
  • Fra: Tage Pettersen, Sveinung Stensland, Anna Molberg, Sandra Bruflot og Turid Kristensen
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Barne- og ungdomskriminalitet rammer ikke kun offeret, det er også ødeleggende for barnet selv. Barn som begår kriminalitet, må derfor beskyttes mot seg selv.

Ungdomskriminalitet er et økende problem i alle de store byene. Man kan ikke akseptere at ungdomskriminaliteten øker i Norge. Regjeringen Støre har ikke lykkes med å fremme tiltak for å møte utviklingen i gjengkriminaliteten. Det er behov for et landsdekkende institusjonstilbud for barn som har begått alvorlige eller gjentatte lovbrudd. I Høyres forslag til alternativt statsbudsjett for 2024 ble det satt av 35 mill. kroner til et slikt institusjonstilbud.

Formålet med tilbudet er å fjerne barnet fra et skadelig miljø, korrigere destruktiv atferd og å sikre psykisk helsehjelp, skolegang og mulighet til et liv uten kriminalitet. Målgruppen for institusjonstilbudet er 1) barn under 18 år som tvangsplasseres etter barnevernsloven § 6-2, og 2) barn over 15 år som får en betinget dom (fullbyrdingsutsettelse) med vilkår om opphold i institusjon for inntil 1 år etter straffeloven § 37 første ledd bokstav h. Det bør vurderes om institusjonstilbudet også skal gjelde barn som i stedet for fengsling blir besluttet plassert i institusjon etter straffeprosessloven § 188.

Alle som får tilbud om plass, skal følges opp av et tverretatlig team som skal ivareta og forberede den enkelte på et liv uten kriminalitet, etter modell fra ungdomsfengsler, jf. straffegjennomføringsloven § 10 a. Opphold i institusjonen skal ikke være frivillig. Om nødvendig kan elektronisk kontroll benyttes for å hindre rømming og begrense gjentakelsesfare.

Bakgrunnen for forslaget er blant annet politimester i Oslo, Ida M. Øystese, sin kronikk i Politiforum fra august 2023, og en evaluerings- og sluttrapport fra en tverretatlig tiltaksgruppe som over lengre tid har fulgt en konkret sak i Oslo. For øvrig har Oslo tingrett pekt på behovet for bedre institusjonstilbud for denne gruppen i sin høringsuttalelse til forslag om endringer i ungdomsstraffene.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen etablere et statlig, landsdekkende institusjonstilbud for barn som har begått alvorlige eller gjentatte lovbrudd.

23. mai 2024

Tage Pettersen

Sveinung Stensland

Anna Molberg

Sandra Bruflot

Turid Kristensen