Representantforslag om å oppheve forskrift om utslippskrav til kjøretøy ved offentlig anskaffelse til veitransport

Dette dokument

  • Representantforslag 73 S (2023–2024)
  • Fra: Frank Edvard Sve, Morten Stordalen, Dagfinn Henrik Olsen, Tor André Johnsen og Himanshu Gulati
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I forskrift om utslippskrav til kjøretøy ved offentlig anskaffelse til veitransport er det innført en rekke krav om nullutslippskjøretøy i offentlige anskaffelser, herunder for personbiler, lette varebiler og bybusser fra 2024. Dette er gjort selv om slike kjøretøy på noen områder er mindre brukervennlige sammenliknet med bensin- og dieselkjøretøy. Denne vinteren har det oppstått store utfordringer for elektriske kjøretøy på grunn av kulden.

Resultatet av slike reguleringer viser seg nå i Oslo, der ordinære vintertemperaturer gir sammenbrudd i kollektivtrafikken. Elektriske busser håndterer ikke norske vintertemperaturer og må erstattes med busser med velkjent teknologi. De samme svake vinteregenskapene gjelder elektriske personbiler, og formelle krav om bruk av slike kjøretøy svekker etter forslagsstillernes mening beredskapen i samfunnet. Det er svært problematisk at hjemmetjenesten noen steder må bruke tiden på å lade bil heller enn å være ute og hjelpe syke og hjelpetrengende brukere.

Kort rekkevidde og lang ladetid på vinterstid er problematisk både for kollektivtrafikk og viktige offentlige tjenester som hjemmetjenesten. Selv om det finnes unntaksbestemmelser i forskriften, mener forslagsstillerne at den er problematisk, og at det viktigste når kjøretøy skal anskaffes, er at de fungerer i det samfunnet der de skal brukes. Beredskapshensyn tilsier at det bør være tilgjengelig et mangfold av kjøretøyteknologi. Forskriften om utslippskrav svekker beredskapen i samfunnet og bidrar til vinterkaos i kollektivtrafikken, og den må på denne bakgrunn avvikles. Valget av hvilke biler og busser som skal innkjøpes, må gjøres på bakgrunn av beredskapshensyn og driftssikkerhet hele året.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen oppheve forskrift om utslippskrav til kjøretøy ved offentlig anskaffelse til veitransport.

18. januar 2024

Frank Edvard Sve

Morten Stordalen

Dagfinn Henrik Olsen

Tor André Johnsen

Himanshu Gulati