Representantforslag om å unnta lommeaskebeger fra oppstillingsforbudet i tobakksskadeloven

Dette dokument

  • Representantforslag 59 S (2022–2023)
  • Fra: Silje Hjemdal og Himanshu Gulati
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Sigarettsneiper skiller seg fra andre avfallsstrømmer ved at de brenner på det tidspunktet man gjør seg av med dem. De kan dermed utgjøre en brannfare dersom de kastes i vanlige avfallsbeholdere. En konsekvens av dette er at sigarettsneiper er blant de avfallstypene man oftest finner på strender, i parker, på utendørskonserter og andre steder der mange mennesker ferdes.

Sigarettsneiper består i hovedsak av plast: sigarettfiltre er laget av cellulose-acetat, en bioplast avledet fra tremasse, med en nedbrytningstid på mellom 1 måned og 15 år ifølge FNs miljøprogram (UNEP). Sneiper utgjør en vesentlig del av verdens plastforsøpling og omfattes av EUs engangsplastdirektiv som nå er under implementering i Norge.

Den norske tobakksskadeloven har siden 2010 inneholdt et forbud mot synlig oppstilling av tobakksvarer og tobakksutstyr på utsalgssteder. Eksempler på tobakksutstyr er piper, sigarettpapir og askebeger.

Dagens Næringsliv har tidligere skrevet om gründerne bak selskapet Sneipfritt, som utviklet en type lommeaskebeger for å forhindre at folk slenger sneiper på gaten. Det er et askebeger som er tett, slukker sigaretten for deg, som ikke avgir lukt, og som enkelt kan puttes i lommen og tømmes i vanlig avfall senere. Ettersom slike lommeaskebegre faller innunder definisjonen «tobakksutstyr», må de imidlertid skjules bak forheng og disk i likhet med andre tobakksvarer. NRK omtaler i en artikkel at Plastpiratene, som ønsker å dele ut gratis lommeaskebeger, forsøkes hindret av Helsedirektoratet. Loven forbyr nemlig Plastpiratene å markedsføre organisasjonens gratis lommeaskebeger. Det at disse deles ut gratis for å bekjempe plastforsøpling ansees også som ulovlig.

Når produktet ikke kan vises frem eller deles ut, er det vanskelig å få kundene til å kjøpe produktet. Konsekvensen er at røykere ikke er bevisste på at denne løsningen finnes, samt at produktet ikke kommer i salg, da ingen butikker ønsker å bruke verdifull hylleplass på varer det ikke er omsetning på. Oppstillingsforbudet for lommeaskebeger blir dermed et direkte hinder for bekjempelsen av plastforsøpling.

Forslagsstillerne mener at alle gode krefter må tas i bruk for å begrense plastforsøpling. Fra et miljøperspektiv virker det kontraproduktivt å forby synlig oppstilling i butikk av en vare hvis eneste formål er å forhindre forsøpling og hindre at plastprodukter havner i naturen der de kan gjøre skade på dyreliv.

Forslagsstillerne stiller seg også undrende til at man i dag kan kjøpe askebeger i krystall, metall eller plast som er åpent utstilt i varemagasin og møbelbutikker, samtidig som lommeaskebeger i dagligvarehandelen omfattes av et oppstillingsforbud.

Kampen mot sigarettene vinnes ikke ved å frata røykere som ønsker å opptre miljøvennlig, tilgang på et produkt som muliggjør mer miljøvennlig atferd.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen unnta lommeaskebeger fra oppstillingsforbudet i tobakksskadeloven.

6. desember 2022

Silje Hjemdal

Himanshu Gulati