Bakgrunn
Forslagsstillerne
vil legge til rette for flere jobber i privat sektor. Produksjon
av mat og drikke er en viktig distriktsnæring i Norge. De siste
årene har man opplevd en vekst i antall ølbryggerier. I mange distriktskommuner
er bryggeriene viktige for verdiskapingen, og ikke minst for å få
til en helhetlig lokal mattradisjon. Bryggeriene har anledning til
å søke om salgsbevilling for øl under 4,7 %. Øl som har høyere alkoholinnhold enn
4,7 %, kan kun selges fra Vinmonopolet eller fra restauranter og
utesteder. Dette innebærer at bryggeriene vil ha anledning til å
etablere utsalg for salg av deler av sitt utvalg, men ikke hele
sortimentet. Salg via Vinmonopolet vil gjøre at produsenten sitter
igjen med en mindre andel av omsetningen.
For eplesider og
mjød gjelder andre regler. Bønder har fra 2016 hatt anledning til
å drive direkte utsalg av mjød og eplesider med opptil 22 % alkoholinnhold.
Selgerne må ha utvidet salgsbevilling, og det stilles en rekke vilkår
for at selgeren skal kunne få slik salgsbevilling, blant annet krav
om nærhet mellom produksjon og salg. Det er også en øvre grense
på salg ved at produsenten kun kan selge 15 000 liter av produktet
per år. Forslagsstillerne mener det bør være likebehandling av gårdsutsalg
av mjød, fruktvin og eplesider, og sterkøl fra bryggeri.
Forslagsstillerne
ønsker å utvide muligheten til å selge sterkøl fra bryggeri. Samtidig
bør ordningen ha noen begrensninger. Bryggeriene skal kun ha anledning til
å selge egenprodusert øl som er produsert på stedet, ikke kontraktsbrygget
på et annet bryggeri, og utsalget må være i direkte tilknytning
til et fysisk produksjonslokale eller i umiddelbar nærhet til det.
Det er også naturlig å ha en lignende begrensning på antall omsatte
liter, i likhet med begrensningene for salg av mjød og eplesider.
Forslagsstillerne
ønsker å bevare Vinmonopolet og mener dette forslaget ikke truer
Vinmonopolets posisjon som monopolist. Forslagsstillerne mener endringen
ikke vil bidra til noen særlig økning i alkoholkonsumet totalt sett,
men vil bidra til at produsenter av øl selv vil kunne beholde en
større andel av omsetningen og kunne tilby sine kunder et bedre
utvalg.
Forslagsstillerne
merker seg at det har vært et spørsmål om hvorvidt en slik ordning
med salg av sterkøl fra bryggeri er innenfor EØS-rettens begrensninger.
Forslagsstillerne merker seg at Finland har en ordning med salg
av sterkøl fra bryggeri. Finland er både forpliktet til å følge
EUs regelverk og har en monopolist på salg av alkohol. Forslagsstillerne
merker seg også at advokatfirmaet Kluge har utredet forholdet til
EØS på oppdrag fra Bryggeri- og drikkevareforeningen, og har konkludert med
at et slikt salg vil kunne være mulig innenfor EØS-retten.