Søk

Bakgrunn

At enkeltpersoner starter virksomheter, er positivt. Det gir flere mennesker frihet og muligheter til å realisere drømmene sine for livet – og skaper samtidig nye arbeidsplasser og nye næringer og utvikler nye markeder.

I årets innovasjonstale fra Innovasjon Norge ble det med bekymring redegjort for at det lyser gult for norsk gründerskap. Det lyser gult – om ikke rødt – i noen av de varsellampene de følger særlig nøye med på. En av årsakene til at Innovasjon Norge er bekymret, er at færre enn på lenge ønsker å bli gründere. Til tross for mangeårig satsing på entreprenørskap i utdanning gjennom styrking av entreprenørskapsfag og elev- og studentbedrift i grunnskole, videregående opplæring og høyere utdanning var det i 2021 bare 1,5 pst. av unge mellom 18 og 34 år som ville starte ny bedrift. Det er en kraftig nedgang og historisk lavt. Uten gründere blir det ingen omstilling.

Norge er helt avhengig av innovasjon og entreprenørskap og et samfunn som «heier fram» gründere og de som tenker nytt. Man kommer som samfunn ingen vei uten gründerne og skaperkraften som finnes hos innbyggerne. Dette er viktig til alle tider, men spesielt viktig i årene man nå går inn i, fordi man skal gjennom en kraftig omstilling av det norske samfunnet for å kutte klimautslipp, få slutt på ressurssløsing og skape en mer sirkulær økonomi. Da er det en god investering for samfunnet å styrke satsingen på at flere starter og skaper sin egen arbeidsplass – og på å få opp flere nye ideer og nye bedrifter som kan bidra til nødvendige omstillinger av samfunnet.

I usikre tider er det med bekymring man ser at færre starter egen bedrift, og at etterdønningene etter pandemien og urolige tider i Europa kan få varige konsekvenser for nyetablering av virksomheter. Forslagsstillerne legger til grunn at risikoen ved å starte egen virksomhet oppleves som ekstra høy i usikre tider. Fjorårets perspektivmelding var også tydelig på at det på vei ut av koronakrisen må stimuleres til ny vekst og omstilling, og det er viktig at det skapes nye jobber i privat sektor. Det gjør det nødvendig med et krafttak for gründerskap og innovasjon i usikre tider.