Søk

Bakgrunn

Som følge av covid-19-pandemien har flere av landets sykehus blitt nødt til å omdisponere ressurser fra operasjonsstuer og annen medisinsk aktivitet, til å håndtere et økende antall innleggelser av personer med covid-19. Mange pasienter har opplevd å få sine operasjoner utsatt, og ventetidene øker, noe som for mange fører til at retten til sykepenger bortfaller. Disse personene må søke seg fra sykepenger til arbeidsavklaringspenger.

Sykepenger erstatter arbeidsinntekt når en ikke kan jobbe som følge av skade eller sykdom, og det utbetales sykepenger tilsvarende tidligere lønnsinntekt opptil 6 G i inntil 52 uker. Etter at denne perioden har gått ut, er arbeidsavklaringspenger neste mulighet for å få dekket tap av inntekt. Arbeidsavklaringspenger dekker 66 prosent av tidligere inntekt, opptil 6 G. Differansen i ytelse fra sykepenger til arbeidsavklaringspenger er derfor betydelig.

Forslagsstillerne mener det er urimelig at personer som får sine medisinske behandlinger utsatt, og som selv ikke kan påvirke eller styre forløpet av dette, skal rammes hardt økonomisk. For noen handler dette om mulighet til å betale faste utgifter som bolig, bil og strøm. Forslagsstillerne har forståelse for at helseforetakene har en utfordring med å håndtere flere koronapasienter, og at operasjoner som følge av dette må utgå. Samtidig er det ikke rimelig at det er enkeltmennesker med behov for behandling som skal betale prisen for økte ventetider i helsevesenet.