Representantforslag om å stanse tildelingen av letetillatelser på norsk sokkel

Dette dokument

  • Representantforslag 4 S (2021–2022)
  • Fra: Lars Haltbrekken, Sofie Marhaug og Lan Marie Nguyen Berg
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Mandag 9. august lanserte FNs klimapanel (IPCC) første del av sin sjette hovedrapport om klimaendringene. Generalsekretær António Guterres omtaler rapporten som «kode rød» for menneskeheten, men viser også til at det fortsatt er mulig å unngå de mest katastrofale klimaendringene med aktiv og politisk handling.

Rapporten, som er IPCCs største siden 2013, er arbeidet fram av over 700 forskere fra over 90 land, og beskjedene er tydeligere enn noen gang. De konkluderer med at konsekvensene av klimaendringer er synlige i verden i dag, og at økt hyppighet og/eller økt intensitet i ekstremvær har kommet som følge av menneskeskapte klimagassutslipp. Denne utviklingen har gått raskere enn man tidligere har trodd, og usikkerheten i modellene er mindre.

En av de tydeligste beskjedene fra FNs generalsekretær er at rapporten må bli dødsstøtet for kull og fossil energi, og han ber alle land legge ned kullkraftverk og slutte å lete etter mer kull, olje og gass.

Som petroleumsprodusent har Norge et særegent ansvar for å følge opp oppfordringen fra IPCC og FN, og slutte å lete etter olje og gass på norsk sokkel.

I dag foregår tildelingene av letetillatelser på sokkelen gjennom to ordninger, de nummererte konsesjonsrundene og ordningen for tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO). Skillet mellom disse ordningene har imidlertid blitt mindre de siste årene etter at TFO-området har blitt utvidet i flere omganger til å dekke nærmest hele sokkelen, også umodne områder som Barentshavet. De siste ummererte konsesjonsrundene har også vist at interessen blant selskapene definitivt er størst innenfor TFO-området, og at det er TFO-ordningen som står for det største volumet av nye letetillatelser.

Det er ingen automatikk i at disse tildelingene skal fortsette, det er et politisk valg å lyse ut og gjennomføre tildelingsrundene.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen stanse all tildeling av letetillatelser på norsk sokkel, både gjennom nummererte konsesjonsrunder og gjennom TFO-ordningen.

12. oktober 2021

Lars Haltbrekken

Sofie Marhaug

Lan Marie Nguyen Berg