Søk

Bakgrunn

Å få folk ut i arbeid er noe av det viktigste politikere kan tilrettelegge for. Arbeidsledigheten blant unge i dagens samfunn er relativt høy, og dagens generasjon er som oftest flere år eldre enn det forrige generasjon var da de fikk sin første jobb. Det er synd at mange ikke har hatt sin første jobb før de fyller 18 år. Forslagsstillerne mener at det er viktig å gi unge mennesker muligheten til å teste arbeidslivet.

Forslagsstillerne mener at en av årsakene til at ikke flere under 18 år blir ansatt, er de strenge kravene og byråkratiet som medfølger ved ansettelse av mennesker under 18 år i en bedrift. Et godt eksempel på dette er at hvis en 16-åring skal sitte i kassen på en dagligvarebutikk, så må personen enten gå fra kassen og en annen person over 18 år ta over hvis en kunde skal handle alkohol eller tobakk. Eller så må 16-åringen ha tilsyn av en kollega over 18 år. Dette skyldes bestemmelsene i alkoholloven paragraf § 1-5 og tobakkskadeloven § 17. Fra alkoholloven:

«den som selger, utleverer eller skjenker alkoholsvak drikk og alkoholholdig drikk gruppe 1 og 2, må ha fylt 18 år. Dette gjelder likevel ikke ved salg av alkoholsvak drikk når en person over 18 år har daglig tilsyn med salget.»

En liknende lov slår inn for salg av tobakk. Tobakkskadeloven § 17 sier at

«Salg av tobakksvarer til forbruker kan bare foretas av personer over 18 år. Det samme gjelder salg av tobakksimitasjoner, tobakkssurrogater og røykeutstyr. Dette gjelder likevel ikke hvis en person over 18 år har daglig tilsyn med salget.»

Forslagsstillerne mener at disse lovene fører til at det blir tungvint og lite attraktivt å ansette mennesker under 18 år i butikk. Loven er der for å hindre personer under 18 år til å selge alkohol og tobakk til andre personer under 18 år, samt redusere påvirkning, og hindre at personer under 18 år konsumerer alkohol og/eller tobakk. Forslagsstillerne mener loven virker mot sin hensikt. Personer under 18 år kan bli satt som ansvarlige til å fylle på og bestille inn de samme varene for bedriften de er ansatt i, men får altså ikke selge dem til kunden. Forslagsstillerne mener at man må ha tillit til at personer bedrifter velger å ansette, utfører sin oppgave slik de skal. Det er uansett arbeidsgiver som er ansvarlig for at butikken ikke selger produkter kunder ikke har lov til å kjøpe. Dette uavhengig av om den enkelte ansatte er 16, 18, 30 eller 60 år gammel.