Søk

Bakgrunn

I mange år har grensehandelen vært økende, men det har vært knyttet usikkerhet til hvor stor den har vært, og effektene av den. For mange har Norges dyre matvarer og høye avgifter på snus, tobakk, alkohol, brus og sjokolade gjort det lønnsomt å legge handleturen til Sverige. I forbindelse med stengte grenser grunnet koronapandemien har dagligvarebransjen og Vinmonopolet hatt en sterk økning i omsetning. Blant annet økte Vinmonopolet sin omsetning med 40 pst. og bemanningen med 10 pst. i 2020. Det er likevel lite som tyder på at nordmenns alkoholforbruk har økt under koronapandemien. Ifølge en undersøkelse fra meningsmålingsbyrået Opinion, som ble presentert i desember 2020, hadde sju av ti uendret alkoholkonsum etter koronautbruddet, to av ti hadde redusert konsumet og én av ti hadde økt konsumet. En undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og Folkehelseinstituttet (FHI) viser også til at koronapandemien ikke har påvirket alkoholkonsumet i Norge nevneverdig.

Snussalget har også økt i Norge. Tall fra Nielsen Company viser at økningen i salget i norske butikker (dagligvare, kiosker og bensinstasjoner) for all snus (fra alle leverandører) de to første månedene i 2021 var på 37,5 pst. i antall solgte bokser sammenlignet med 2020.

På vegne av Virke har Menon Economics undersøkt effektene av stans i grensehandelen med dagligvarer under koronakrisen i Menon-publikasjon nr. 89/2020. I rapporten har de sammenlignet endret omsetning i grensehandelsområdene med Norge for øvrig og har funnet at et varig bortfall av grensehandel vil medføre en årlig økt omsetning på minst 10 mrd. kroner i norske dagligvarebutikker og en økt omsetning for Vinmonopolet på 2 mrd. kroner.

Menon Economics antar at dette årlig vil føre til økt verdiskaping på 6,6 mrd. kroner, 8 200 nye arbeidsplasser og 3,7 mrd. kroner i økte skatteinntekter uten at særavgifter er medregnet. Den økte sysselsettingen ser man blant annet i dagligvarebransjen, som har opplevd økt omsetning etter koronapandemien. NorgesGruppen kunne i desember 2020 melde at deres kjeder hadde rekruttert nesten 3 000 flere ansatte enn året før.

Det er særlig innbyggerne i fylkene nær grensen som reiser til Sverige for å handle. Salgstallene for vinmonopolene i Kongsvinger, Halden, Sarpsborg og Fredrikstad, som alle ligger nær grensen til Sverige, hadde alle en omsetningsøkning på over 100 pst. i 2020. Likevel er det ikke kun de som bor aller nærmest grensen, som grensehandler. I september 2019 stod innbyggere fra Vestlandet for omtrent 80 mill. kroner (4 pst.) av grensehandelen, ifølge rapporten fra Menon Economics.

I ny saldering av statsbudsjettet for 2020 ble avgift på alkohol og tobakk oppjustert med henholdsvis 2,9 og 2,1 mrd. kroner mer enn forventet i saldert budsjett 2020. Det er grunn til å anta at dette i stor grad skyldes stengte grenser i 2020.

Koronapandemien har gjort flere oppmerksomme på grensehandelen, og stortingsflertallet vedtok ved behandlingen av dagligvaremeldingen i februar 2021 at regjeringen skulle utarbeide et grensehandelsbarometer som en permanent ordning innen 1. juli 2021, jf. Innst. 185 S (2020–2021) og Meld. St. 27 (2019–2020), Dette vil sikre oversikt over hvor stor grensehandelen er også i fremtiden.

Avgiftene på grensehandelsutsatte varer er redusert siden Menon leverte sin forrige rapport. I statsbudsjettet for 2021 fikk Fremskrittspartiet gjennomslag for å fjerne sjokolade- og sukkervareavgiften, halvere avgiften på alkoholfrie drikkevarer og foreta en 25 pst. reduksjon av avgiften på snus og 10 pst. avgiftskutt på øl og vin. Til tross for de fornuftige avgiftsnedsettelsene er det fortsatt stor avstand i både priser og avgifter mellom Norge og Sverige. Økt handel i Norge fremfor Sverige vil sikre økt verdiskaping og skatteinntekter, men også økt sysselsetting.