Representantforslag om fjerne kommuners rett til å kreve inn piggdekkgebyr på riksvei

Dette dokument

  • Representantforslag 60 S (2020–2021)
  • Fra: Bård Hoksrud, Morten Stordalen, Tor André Johnsen, Sivert Bjørnstad, Silje Hjemdal og Roy Steffensen
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Fra 1. november innføres det hvert år kommunale gebyr for å kjøre med piggdekk i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Gebyret gjelder, med noen unntak, for alle biler som kjører på veier i eller gjennom de fire kommunene. Selv reiser som både starter og slutter utenfor disse kommunene, er gebyrpliktige så lenge det kjøres gjennom en av dem.

Eksempelvis må en familie som skal dra fra sitt hjem i Randaberg kommune på besøk til besteforeldre bosatt i Sandnes kommune, betale piggdekkgebyr til Stavanger hvis de kjører E39 gjennom kommunen, dette til tross for at de ikke stopper i kommunen og kun benytter de statlige riksveiene. Gebyrene er per i dag 1 400 kroner per sesong, 450 kroner per måned og 35 kroner per dag.

Dette gjelder også svært mye trafikk som benytter E6 og E18 gjennom Oslo, E39 gjennom Bergen og E6 gjennom Trondheim i tillegg til alle andre riksveier i disse kommunene. I alle disse tilfellene må bilister betale gebyr til kommunen for å kjøre på statens veier.

Det er ulogisk at en kommune skal ha hjemmel til å kreve inn avgifter fra gjennomgangstrafikk på veier som tilhører staten. Derfor må denne åpningen tas ut av gjeldende forskrift og kommuners rett til å kreve inn piggdekkavgift på riksvei fjernes.

Ordningen med piggdekkgebyr begrenses i dag geografisk av kommunegrensene. Det er likevel en rekke unntak fra gebyrplikten for blant annet biler med parkeringsbevis for forflytningshemmede, ambassadebiler, sivile og uniformerte politibiler, utrykningskjøretøy og snøploger.

Betalte piggdekkgebyr registreres opp mot bilens registreringsnummer. Håndheving er allerede avhengig av kontroll og hvor kjøretøyet befinner seg på tidspunktet for kontrollen. Det vil derfor ikke ha noen praktiske virkninger å skille mellom gebyrplikt på kommunale og statlige veier.

Det vil enkelt kunne håndheves og virke mer logisk for bilistene at man kan få bot for å kjøre på kommunal vei uten å betale den kommunalt vedtatte avgiften, men ikke på europaveien man kun bruker til gjennomfart i den aktuelle kommunen. Hensynet til lokale forhold vil fortsatt kunne bli ivaretatt, og lokaltrafikk som benytter riksveiene, vil fortsatt være gebyrpliktig siden den benytter kommunale veier.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen endre forskrift om gebyr for bruk av piggdekk og tilleggsgebyr slik at det ikke kan innføres piggdekkgebyr på riksveier.

25. november 2020

Bård Hoksrud

Morten Stordalen

Tor André Johnsen

Sivert Bjørnstad

Silje Hjemdal

Roy Steffensen