Salg
av egenproduserte drikkevarer fra destilleri og brenneri
En næringsvennlig
og fornuftig alkoholpolitikk bør legge til rette for at flere norske
gründere får lov til å selge produktene sine lokalt i sine produksjonslokaler.
Etter at statens monopol på spritproduksjon ble opphevet i 2005,
har det blitt etablert flere destillerier og brennerier i Norge.
I tillegg til store aktører som Arcus og Hoff er det flere småskalaprodusenter
av brennevin. Dette er Atlungstad håndverksdestilleri, Aurora Spirit,
Balholm Ciderhus, Berentsens Brygghus, Det Norske Brenneri, Egge
Gård, Eplegården på Hurum, Gardsbrenneriet i Nordfjord, Hardanger
Saft- og Siderfabrikk, Himkok destilleri i Storgata i Oslo, Inderøy
Brenneri, Kimerud, Myken Destilleri, Oslo Håndverksdestilleri, Oss
Craft, Sundbytunet bryggeri & destilleri og Sve Gardsbrenneri.
Norske destillerier
i distriktene tilbyr reiselivsopplevelser i tilknytning til sine
produksjonslokaler. I Lyngen kommune ligger Aurora Spirit, som er
verdens nordligste destilleri. VisitLyngen tilbyr opplevelsesreiser
hit under navnet «Arctic Whisky Experience», hvor turister kan oppleve
ekte nordnorsk natur, bo i idylliske omgivelser, besøke den nedlagte
NATO-basen og delta på whiskysmaking. Dette gir ringvirkninger til
lokalsamfunnet og bidrar til å gjøre Lyngen kommune til et attraktivt
reisemål.
Aurora Spirit får
imidlertid ikke lov til å selge sine suvenirer med små whisky- eller
ginflasker til besøkende. Det er mange turister frustrerte over.
Forslagslagsstillerne
mener det må legges til rette for at produsenter av norske drikkevarer
kan få selge, i begrenset omfang, småflasker som suvenier til sine
besøkende. Dette foreslås utredet juridisk for å sikre en praktisk
innramming av et slikt lovlig salg.
Dagens regelverk
krever at smaking av spritbaserte produkter ikke kan tillates før
kl. 13.00. Det begrenser lokale produsenters kapasitet til å tilby
en slik opplevelse til turister og fremstår i dag som meningsløst.
Denne begrensningen i loven foreslås fjernet.
For å sikre markedsadgang
for nye produsenter av norske drikkevarer mener forslagsstillerne
at hvert enkelt vinmonopol må forplikte seg til å ta inn varer fra
lokale produsenter, etter modell fra Systembolaget i Sverige.