Representantforslag om evakuering av flyktninger fra Hellas, med bakgrunn i den kritiske Moria-situasjonen, i det omfang norske kommuner har kapasitet til

Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Natt til 9. september 2020 brøt det ut brann i den overfylte Moria-leiren på Lesvos i Hellas. Det gjorde en allerede akutt situasjon helt prekær for mer enn 13 000 mennesker som oppholdt seg i den overfylte interneringsleiren. 17. september ble et stort antall flyktninger flyttet til en ny midlertidig leir der det meldes om forhold verre enn de var i Moria-leiren. Situasjonen for disse menneskene er akutt. Per 23. september meldes det om 243 registrerte tilfeller av koronasmitte.

Dagen etter at brannen brøt ut, meldte regjeringen at den iverksetter vedtaket om å evakuere 50 personer. Dette vedtaket har blitt kritisert av brede lag av befolkningen og sivilsamfunnet i Norge. Først fordi det var avhengig av at et visst antall andre land iverksatte evakuering før Norge skulle agere. Etter brannen i Moria fordi antallet Norge skal evakuere, er altfor lavt. I kjølvannet har vi sett et stort folkelig engasjement fra brede lag av den norske befolkningen. Et engasjement som blant annet har kommet til uttrykk gjennom store demonstrasjoner, underskriftskampanjer og krav fra organisasjoner som Redd Barna, Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Røde Kors m.fl. om at Norge må ta en større del av ansvaret for medmennesker som befinner seg i en akutt situasjon. I en måling utført av Kantar for TV2 kom det fram at et flertall på 59,2 pst. av befolkningen mener antallet personer som skal evakueres, er for lavt.

Grasrotengasjementet landet rundt har vist at regjeringen er i utakt med befolkningen i dette spørsmålet. Norge er et rausere og mer inkluderende samfunn enn det regjeringen viser at de tror med sitt lave tall. Når man tar i betraktning alle de norske kommunene som har sagt at de kan ta imot medmennesker i nød, burde det ikke herske noen tvil om at det er grunnlag for en langt større operasjon enn det regjeringen legger opp til.

Ifølge Redd Barna har mer enn 125 norske kommuner nå sagt at de er i stand til å ta imot minst 800 mennesker. Redd Barna har selv tidligere krevd at regjeringen skal hente i hvert fall 750 personer. NOAS har fremmet lignende krav, om at det skal evakueres 1 500 over to år, slik at disse kan få tilgang til asylinstituttet og få sin sak behandlet her i Norge. Norge har gjort dette før – både i 2015 og 2016 evakuerte Norge 750 mennesker hvert år fra Italia og Hellas.

Norge har betydelige krise-evakueringsreserver som kan settes inn, inkludert fly, mannskap og helsearbeidere. Ankomstsenteret i Østfold har system og rutiner for å ivareta karanteneregler og sikre mot smittespredning.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen om å avlaste Hellas ved å evakuere flyktninger i et større antall, ut fra en hastegjennomgang hvor norske kommuner melder inn antallet flyktninger de er villige til å ta imot. Innsatsen koordineres av regjeringen, som stiller evakueringsteam, inkludert fly, mannskap og helsearbeidere, tilgjengelig for å evakuere mennesker i nød på en smittevernsmessig trygg måte og slik at de kan få tilgang til grunnleggende hjelp og asylinstituttet i Norge. Hastegjennomgangen skal gjennomføres innen utgangen av 2020.

5. oktober 2020

Bjørnar Moxnes