Representantforslag om sikring av inntektsgrunnlaget for hestesporten i Norge

Dette dokument

  • Representantforslag 126 S (2019–2020)
  • Fra: Himanshu Gulati, Silje Hjemdal, Bård Hoksrud, Morten Ørsal Johansen, Terje Halleland, Erlend Wiborg og Roy Steffensen
  • Sidetall: 2

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Bakgrunnen for dette forslaget er medias omtale om at forvaltningen i Landbruks- og matdepartementet (LMD) har sendt brev til styret i Norsk Rikstoto og pålagt Norsk Rikstoto å innføre tapsgrenser på spill fra 1. januar 2021. En slik innføring kan få dramatiske konsekvenser for Norsk Rikstoto og hele den norske hestesporten.

Bekjempelse av spillavhengighet er en viktig prioritering for samfunnet, og det absolutt store flertall av spillere hos Norsk Rikstoto har innført maksgrenser for seg selv som er lik eller lavere enn grensen som for eksempel Norsk Tipping benytter. En innføring av en tapsgrense hos Norsk Rikstoto vil imidlertid ramme et kundesegment på 100–200 høynivåspillere som kan sies å drive med dette på en profesjonell måte, på lik linje med f.eks. aktive aksjeforvaltere, innenfor sine egne økonomiske rammer og kapasitet. Som følge av beløpene involvert, utgjør disse et viktig bidrag til Norsk Rikstoto og norsk hestesport som helhet.

En reduksjon i pengestrømmene som en innføring av tapsgrenser hos Norsk Rikstoto vil medføre, kan resultere i en nedbygging av en landsdekkende sport og næring som er viktig når det gjelder distriktsarbeidsplasser, og som er anslått å generere rundt 16 000 arbeidsplasser nasjonalt.

Forslagsstillerne er sterkt bekymret for konsekvensene dette vil kunne ha for en bransje som bygger på lidenskap for hest og vilje til dugnad. Forslagsstillerne er også bekymret for hvordan redusert pengestrøm i hestebransjen kan påvirke faktorer som knytter seg til dyrevelferd.

Norsk Rikstoto har et godt utarbeidet ansvarlighetsregime for oppfølging av spillere, inkludert høysumspillere, og avvik fra normal spilladferd følges aktivt opp. Forslagsstillerne frykter at en innføring av tapsgrenser ikke primært vil bidra til intensjonen om å bekjempe spillavhengighet, men isteden ramme pengestrømmen fra en liten gruppe profesjonelle høynivåspillere, og at pengestrømmer som i dag tilfaller Norsk Rikstoto og norsk hestesport, flyttes til utlandet.

Forslagsstillerne viser også til at Stortinget som følge av covid-19-situasjonen fjernet totalisatoravgiften for 2020 for å sikre en bransje som hadde økonomiske utfordringer også før pandemien. Vi er bekymret for at en innføring av tapsgrense kan påføre det norske hestemiljøet store langsiktige negative konsekvenser.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sørge for at det ikke innføres tapsgrenser for spill hos Norsk Rikstoto.

12. juni 2020

Himanshu Gulati

Silje Hjemdal

Bård Hoksrud

Morten Ørsal Johansen

Terje Halleland

Erlend Wiborg

Roy Steffensen