Bakgrunn

Trolig lever mellom 80 000 og 100 000 personer med demens i Norge i dag, ifølge Folkehelseinstituttet. Tap av kognitive og motoriske funksjoner, samt psykiske tilleggssymptomer som angst, depresjon og vrangforestillinger, fører til mye lidelse for dem som rammes.

Det finnes til enhver tid også rundt 300 000 nære pårørende til demenssyke i Norge. Opplevelsen av gradvis å miste sin nærmeste er en smertefull og ofte langvarig prosess. I tillegg er selve omsorgsbyrden tung.

En nylig gjennomgang gjort av Aftenposten av 128 000 avvik ved norske sykehjem, viste at 13 000 av dem handlet om vold, trusler og utagering mot andre medbeboere eller ansatte. Det tilsvarer 36 voldshendelser hver eneste dag. Det bor 40 000 på 942 ulike sykehjem i landet, og fire av fem av disse har demens.

Ifølge befolkningsframskrivingene Statistisk sentralbyrå la fram i 2018, vil det i 2060 være dobbelt så mange over 70 år, tre ganger så mange over 80 år og fire ganger så mange over 90 år. Dagens eldre er friskere enn før. Nyere studier tyder på at det i løpet av de to siste tiårene har vært en forbedring i kognitiv funksjon og et fall i andelen med demens blant eldre. Men selv om risikoen for å få demens går ned, vil antallet med demens likevel øke, fordi det blir mange flere eldre. Dersom aldersspesifikk forekomst ikke forandrer seg, vil økningen i forventet levealder i Norge medføre at antallet personer med demens mer enn dobles fra 2015 til 2050, ifølge Folkehelseinstituttet.

Forslagsstillerne mener eldreomsorgen i Norge må rustes opp for å møte disse utfordringene.