Bakgrunn
Mat er helt grunnleggende
i ethvert samfunn og for ethvert liv. Verden blir mer uforutsigbar,
og matsikkerheten trues fra flere hold. Klimaendringer og det faktum at
flere land viser maktpolitiske ambisjoner, forsterker behovet for
å ivareta og styrke Norges matproduksjon og matvareberedskap. Ethvert
land har rett og plikt til å brødfø egen befolkning.
FNs organisasjon
for ernæring og landbruk (FAO) viser til at konsekvensene av klimaendringene
kombinert med verdens stadig økte matbehov er alarmerende, og at
endringene truer matsikkerheten på alle nivåer. Ved en internasjonal
matvarekrise eller en atomulykke vil store land ha de sterkeste
kortene på hånden.
Produksjonen av mat
kan ikke slås av og på. For å ha nødvendig matberedskap må det være
en kontinuerlig matproduksjon. For et høykostland som Norge er tollvernet
den viktigste forutsetningen for matproduksjonen. Importen av mat
og fôr har økt svært mye. Derfor må tollvernet forsterkes. Norge
må altså utnytte handlingsrommet innenfor WTO-avtalen og bruke den
høyeste vernetoll, prosent eller kronetoll, til enhver tid.
Dette er på samme
måten som man må bruke de nødvendige virkemidlene for å sikre at
alle lønnsmottakere skal ha norske lønns- og arbeidsvilkår. Dette
skal understøtte et velorganisert arbeidsliv, noe som er forutsetningen
for et trygt familieliv i høykostlandet Norge.
Matproduksjon basert
på norske ressurser over hele landet er avgjørende for å sikre en
matforsyning som gir nødvendig beredskap. Det handler om å styrke
lønnsomheten ved bruk av landets knappe jordbruksarealer (jord og
beite) og fremme ungdommers kunnskap om å produsere mat fra jord
og fjord under norske forhold.
Norge er et mangfoldig
land i jordbrukssammenheng, med særlig store muligheter for produksjon
av gras. Store jordbruksarealer er bare egnet for produksjon av
grovfôr. Det er avgjørende for å øke matproduksjonen på norske ressurser
at man greier å utnytte landets grasareal bedre til produksjon av
mat.
Økt bruk av norske
ressurser innebærer at husdyrproduksjonen så langt som mulig skal
skje på grunnlag av norske grovfôrarealer, beitebruk og norske fôrråvarer.
Jordbrukspolitikken og virkemidlene må bygge opp under dette.
Jordbrukspolitikkens
samfunnsoppdrag er å sikre Norges befolkning nok og trygg jordbruksmat
i krevende situasjoner. Alle land som har mulighet til det arbeider
for størst mulig sikkerhet for egen matforsyning til egen befolkning.
Ved Stortingets behandling
av regjeringen Solbergs Meld. St. 11 (2016–2017) Endring og utvikling
– En fremtidsrettet jordbruksproduksjon, skrev næringskomiteens
medlemmer fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet
og Sosialistisk Venstreparti i Innst. 251 S (2016–2017) at selvforsyningsgrad
korrigert for import av fôr skulle være resultatmål for norsk matproduksjon
på norske ressurser – dette fordi denne definisjonen sikrer at matproduksjonen
skal skje med grunnlag i norske ressurser og sikre økt selvforsyningsgrad.
Jordbrukspolitikken
må utformes slik at dette blir realisert. Dagens selvforsyning av
jordbruksmat fra norsk jord svekkes jevnt og trutt fordi folketallet
øker og arealene reduseres, samtidig som avlingsnivået er om lag
uendret. Selvforsyningsgraden av jordbruksmat er nå litt i overkant
av 40 pst. i et normalår. Ved tørken i 2018 ble den nærmere 30 pst.
Det er historisk lavt. Norge har nå om lag 1,5 da fulldyrka jord
per innbygger. I år 2000 var det 2 da fulldyrka jord per innbygger.
Konsekvensene av dagens jordbrukspolitikk er at en fjerner seg fra
samfunnsoppdraget. Norge gror igjen.
Økt selvforsyning
krever større arealer. Det innebærer at planteproduksjon i Norge
må bli mer lønnsomt, at man må fremme økt fruktbarhet i jorda, samt
at det må jobbes systematisk for å produsere råstoff til kraftfôr,
slik at man kan erstatte import av fôrråvare med nasjonal vare.
Det skal bli mer lønnsomt å bruke nasjonale fôrråvarer. Sammenhengen
er selvsagt slik at Norges totale matproduksjon (planteproduksjon
og husdyrproduksjon) hele tida må samsvare med etterspørselen. Overproduksjon
gir dramatiske prisfall for gårdbruker.
Historisk har Norge
slitt med overproduksjon av husdyrprodukter, dårlig arbeidsbetaling
i jordbruket og fallende selvforsyningsgrad når import av billig
korn fortrenger norske jordbruksarealer. Import av korn må derfor
bare være et nødvendig supplement når den nasjonale planteproduksjonen
er for liten.
Denne jordbrukspolitikken
vil fremme samfunnsoppdraget som gir den norske befolkning den beste matvaresikkerheten.
Dette fører også til åpne kulturlandskap, grunnlag for et attraktivt
reiseliv, størst verdiskaping over hele landet, samt mulighet for
trygg og naturlig mat som er avgjørende for folkehelsa.