Den
beste matjorda bygges ned først
Behovet for vern
av dyrka og dyrkbar jord er ekstra sterkt fordi utbyggingspresset
ofte er sterkest der jorda er best. Til alle tider har folk bosatt
seg i områder med godt klima og fruktbar jord. De fleste byer og
tettsteder med sterk befolkningsvekst ligger dermed nær den beste
jorda. Når byområder og veier spiser nytt areal, er det den aller
beste gjenværende jorda som rammes. Man sitter gradvis igjen med
både mindre og dårligere jord. Dette synes godt rundt Oslofjorden,
Trondheimsfjorden, Lierbygdene, Østfoldbyene, Romerike, Mjøsa, Jæren
og Ringerike. Tendensen til at den beste jorda bygges ned først,
bekreftes av oppdatert statistikk over nedbygd matjord (Statistisk
sentralbyrå 2017, 53). Økt nydyrking kan ikke kompensere for nedbygde
arealer, blant annet fordi nydyrking oftest vil komme i mer marginale
områder.
En vanlig innvending mot
en mer konsekvent jordvernpolitikk er at Norge har store arealer
dyrkbar jord i reserve, om lag 13 millioner dekar, ifølge Norsk
institutt for skog og landskap. Dessverre kan svært lite av dette arealet
brukes til matkornproduksjon. Under to prosent av den ubenyttede
dyrkbare jorda ligger i områder med et klima som er velegnet for
matkorndyrking. Det tilsvarer mindre enn halvparten av arealet til
Oslo kommune.
Hvis utviklingen
fortsetter som i dag, vil kornbonden være historie om en del generasjoner.
De som kommer etter oss, vil i stadig større grad være overlatt
til å konkurrere om maten på verdensmarkedet. Den kampen kan bli
langt tøffere i en fremtid der klimaendringer, befolkningsvekst
og forvitring av matjorda forventes å svekke matsikkerheten over
hele verden. I 2014 varslet European Environmental Agency, gjengitt
i VG, om at Europa mister 15 kvadratkilometer matjord hver dag.
I fremtiden kan handel med mat bli såpass eksistensielt for mange
stater at det fort blir et utenrikspolitisk spørsmål, og høy betalingsevne
vil ikke nødvendigvis gis oss trygg tilgang på mat. Ut over landets
egen sikkerhet har dessuten Norge et selvstendig ansvar for å ta
vare på landets matfat for å bidra til verdens fremtidige matforsyning.