Søk

Bakgrunn

I en undervisningssituasjon er god kommunikasjon helt sentralt. Derfor bør man ikke bruke et plagg som skjuler hele eller det meste av ansiktet i forbindelse med undervisning og formidling. De som underviser i skole og utdanning må kunne forutsette at heller ikke elever eller studenter skjuler ansiktet. Et plagg som dekker hele eller deler av ansiktet, gjør kommunikasjon mangelfull og vanskelig.

Dette har stort sett skoler og læresteder over hele landet lagt til grunn, men de gjør det på ulike måter, og flere etterspør en felles retningslinje. Spørsmålet har blitt ytterligere aktualisert på bakgrunn av de siste ukenes diskusjon om heldekkende ansiktsplagg i skole og utdanning.

Behov for nasjonale regler i skole og utdanning

Skole og høyere utdanning er i all hovedsak et fellesskapsprosjekt. Her bør det gjelde et prinsipp om åpen kommunikasjon for alle, ikke bare for noen. Forslagsstillerne mener utdanningsinstitusjonene er godt tjent med felles praksis på dette området og foreslår derfor at regjeringen på egnet måte bør formulere felles nasjonale regler som sier at i norske skoler og utdanning skal ansiktet være fullt synlig. Forslagsstillerne mener det er behov for nasjonale regler som gir skoler og utdanningsinstitusjoner den støtten de trenger for å sikre at god kommunikasjon er mulig.

Å slå fast at ansiktet skal være fullt synlig i skoler og høyere utdanning retter seg heller ikke mot noen, men bekrefter snarere en bærende forutsetning for kommunikasjon og undervisning i vårt samfunn. Forslagsstillerne mener det er naturlig å foreslå dette nå, nettopp i en situasjon der bruken av heldekkende plagg ikke er særlig utbredt.

Forslagsstillerne vil understreke at forslaget ikke innebærer et nasjonalt forbud mot heldekkende ansiktsplagg, men nasjonale regler som sier at i skoler og utdanning i Norge skal ansiktet være fullt synlig.