Til Stortinget
Mat og måltider for eldre er en viktig del av den kommunale omsorgstjenestens
oppdrag, både i sykehjem og hjemmetjeneste. Måltidene er en positiv daglig
begivenhet, som representerer mer enn inntak av næring. Det er smak,
lukt, syn, samvær og opplevelse. Det er sterke tradisjoner knyttet
til maten; den gir identitet og tilhørighet og ivaretar nært fellesskap med
andre mennesker. I tillegg er det viktig å understreke at god ernæring
kan være avgjørende for å helbrede og forebygge sykdom og for å
opprettholde funksjonsevnen lengst mulig hos eldre mennesker. Dette
vil gi økt livskvalitet og vil ikke minst spare samfunnet for kostnader
ved at flere beholder helsen lenger, med mindre sykelighet og færre
sykehusinnleggelser. Det gir gevinst både for den enkelte og for fellesskapet.
Derfor er det viktig å holde fram alle sider ved det gode og sunne
måltidet, med tanke på å løfte flere problemstillinger inn i arbeidet
med å forbedre omsorgstjenestene.
Betydningen av et godt og sunt kosthold ble tatt opp i flere
stortingsmeldinger som regjeringen Stoltenberg II la fram, blant
annet konkretisert gjennom nasjonale veiledere for god ernæring.
Det er blitt utarbeidet flere verktøy for ernæringsarbeid, både
i helseinstitusjoner og i hjemmebaserte tjenester. Disse omhandler
også produksjon av mat i institusjonskjøkken, menyplanlegging, ulike
serveringsformer, hvordan kartlegge inntak av mat og drikke og hvordan
vurdere og følge opp ernæringsstatus. Både i St.meld. nr. 25 (2005–2006)
Mestring, muligheter og mening, Meld. St. 34 (2012–2013) Folkehelsemeldingen
God helse – felles ansvar og Meld. St. 29 (2012–2013) Morgendagens
omsorg ble temaer knyttet til kosthold og ernæring tatt opp og belyst. Regjeringen
Stoltenberg II la i 2007 fram Handlingsplan for bedre kosthold i
befolkningen (2007–2011), hvor også eldres kosthold var tema – en
direkte oppfølging av St.meld. nr. 25 (2005–2006) Mestring, muligheter
og mening.
I 2007 ble det også gjennomført en nasjonal undersøkelse om mat,
måltider og ernæring ved landets sykehjem, i regi av Helsedirektoratet.
Rapporten Mat og måltider i sykehjem ga en oversikt over hvordan måltidet
og maten blir ivaretatt ved sykehjem i Norge. Undersøkelsen ga et
godt bilde av situasjonen den gang og viste blant annet at det trengs
større oppmerksomhet på, og sterkere bevissthet om, næringsinnholdet
i maten som serveres. I tillegg ble det framholdt at man trenger
mer kunnskap om den enkelte brukers eller tjenestemottakers ernæringsmessige status.
Arbeiderpartiet er opptatt av å fremme en politikk for eldreomsorgen
som kan minske forskjellene mellom kommunenes tjenestetilbud på
dette området – ulikheter som så langt har ført til at kvaliteten
på kommunale omsorgstjenester som gis til eldre, blir altfor stor
kommunene imellom.
En undersøkelse Forbrukerrådet utførte i juni 2015 blant 200
kommuner over hele landet, understøtter denne analysen. Den viser
at midler som blir brukt på mat til eldre på sykehjem per beboer
spenner fra kr 42 (Orkdal) til kr 167 (Kristiansand). Enkelte kommuner
bruker fire ganger så mye penger på mat til de eldre som andre.
Undersøkelsen finner ingen sammenheng mellom kommunestørrelse og
variasjonen i pengebruk. Forbrukerdirektør Randi Flesland uttalte
følgende:
«Vi er svært forundret over at det er så store forskjeller
mellom kommunene. Det er behov for å se nærmere på ressursbruken,
og årsakene til disse forskjellene. Vi forventer at kommunene kan
forklare nivået på pengebruk i sin kommune.»
Med utgangspunkt i flere undersøkelser mener Helsedirektoratet
at mellom 20 og 60 prosent av brukerne i eldreomsorgen er underernærte,
eller i risikosonen for å bli det. Forbrukerrådet framholder at
alle kommuner må ha en mat- og måltidspolitikk som sikrer de eldre
en verdig matomsorg, der mottakere av pleie- og omsorgstjenester
må tilbys et trygt, velsmakende og ernæringsmessig godt mattilbud.
Rådet får støtte fra flere andre store organisasjoner, herunder Nasjonalforeningen
for folkehelsen, Legeforeningen, Pensjonistforbundet og Norges Bondelag.
Det er viktig å supplere og oppdatere det bildet en nå har om
dette feltet. Det kan oppnås med å utarbeide en ny nasjonal strategi
for kosthold og ernæring på sykehjem og i hjemmetjenesten. Det er
i den forbindelse viktig å ta opp problemstillinger knyttet til spørsmål
om storkjøkken, institusjonskjøkken eller mattilberedelse i eget
kjøkken, på enkeltavdelinger eller i omsorgsboliger. Både forskning
og brukerundersøkelser må evaluere erfaringene med ulike produksjonsmåter
og ulike løsninger for tilberedning og servering. Det må foretas
en kartlegging av kosthold og ernæringsstatus hos den enkelte bruker
av omsorgstjenestene, og tjenestemottakernes individuelle vurderinger
av maten som serveres, må tas med. Målet må være å se på hele forløpet
for matlaging og matservering: hvordan maten tillages, ombringes, håndteres
på stedet og serveres til bruker – både med tanke på næringsinnhold,
smak, lukt, syn og den enkeltes opplevelse av måltidet. Beste praksis
må implementeres bredt i kommunale omsorgstjenester over hele landet.
Det blir også viktig å ha tilstrekkelig med kompetanse på ernæringsfeltet,
for eksempel av ernæringsfysiologer, og sørge for at denne er tilgjengelig
for kommunene.
På denne bakgrunn fremmes følgende
forslag:
1. Stortinget ber regjeringen legge
fram en helhetlig nasjonal strategi for godt kosthold og sunn ernæring
hos eldre som mottar tjenester i sykehjem og hjemmetjeneste, med
forslag til konkrete, målrettede tiltak.
2. Stortinget ber regjeringen skaffe oversikt over ernæringsstatus
hos eldre som mottar kommunale omsorgstjenester, for herigjennom
å kunne motvirke under- og feilernæring hos denne gruppen.
14. april 2016