Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Ola Elvestuen, Pål Farstad og Ketil Kjenseth om vannkraftkonsesjon i Nedre Otta

Dette dokument

  • Dokument 8:123 S (2014–2015)
  • Dato: 21.05.2015
  • Sidetall: 2
  • PDF

Innhold

Til Stortinget

Forslagsstillerne viser til at Nedre Otta er det største vannkraftprosjektet i Norge i dag. Det minste alternativet som er anbefalt av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), er på 20 197 naturhestekrefter og har store konflikter med nasjonale natur- og friluftslivsverdier. Forslagsstillerne mener dermed at saken ifølge § 2 i industrikonsesjonsloven forelegges Stortinget før konsesjon kan gis.

Forslagsstillerne viser til at Nedre Otta er et unikt naturområde som er svært populært for rafting og padling og et viktig område for fiskere fra både inn- og utland. Den enestående vassdragsnaturen er viktig for både flora, våtmarksfugl, harr og ørret. Her finnes de største og mest intakte flommarkssystemene som er igjen i Gudbrandsdalen, mange rødlistede arter, og flere av naturtypene vurderes som nasjonalt truet. En utbygging vil føre til inngrep i unik natur som medfører betydelige konflikter med hensyn til naturverdier av nasjonal verdi, friluftsliv, rafting/elvepadling og fiske.

Forslagsstillerne mener de negative miljøkonsekvensene er godt dokumentert. Nedre Otta er en elv fylt med store naturopplevelser. Den har bratte elvesider og er en viktig elv for fritidsfiske. Forslagsstillerne viser til at ved en kraftutbygging vil elva få kraftig redusert vannføring over en strekning på en mil. Både fritidsfiske og vannsport er avhengig av at Nedre Otta får renne som nå.

Forslagsstillerne viser til at en konsesjon vanligvis bare gis hvis skader eller ulemper for allmenne eller private interesser anses for å være av mindre betydning i sammenligning med fordelene ved en regulering. Forslagsstillerne viser til at det er et stort kraftoverskudd i Norge i dag, og at verdien av en elv må måles i mer enn kilowatt. Forslagsstillerne er klare på at Norge trenger mer utbygging av fornybar energi, men viser til at det er en uklok strategi å bygge ut de mest konfliktfylte energiprosjektene når det er nok prosjekter i Norge til å nå Norges mål. Utbygging av fornybar energi må gjøres på en måte som ivaretar hensynet til verdifull natur, i tråd med Norges internasjonale forpliktelser knyttet til blant annet konvensjonen om biologisk mangfold (CBD) om å stanse tap av arter innen 2020.

Forslagsstillerne viser til at Nedre Otta er det største omsøkte vannkraftprosjektet i Norge i dag, der mange samfunnsinteresser blir berørt og står i stor konflikt mot hverandre. Siden prosjektet berører store nasjonale natur- og friluftslivsverdier, mener forslagsstillerne at dette er en sak som må behandles i Stortinget. Forslagsstillerne viser til industrikonsesjonsloven § 2 som sier at:

«Hvis ervervet gjelder vannfall som ved regulering antas å kunne utbringes til mer enn 20 000 naturhestekrefter, eller hvis betydelige interesser står mot hverandre, skal saken forelegges for Stortinget før konsesjon blir gitt, med mindre departementet finner det unødvendig.»

Forslagsstillerne anser interessemotsetningene i saken for å være så store at en foreleggelse for Stortinget er nødvendig.

Det er over 10 år siden et vannkraftprosjekt ble forelagt for Stortinget. I lys av den nye situasjonen i kraftmarkedet med kraftoverskudd, lavere strømpriser og usikker klimagevinst, mener forslagsstillerne at utbyggingen av Nedre Otta vannkraftverk bør forelegges for Stortinget. Forslagsstillerne mener derfor regjeringen må sørge for at Stortinget får anledning til å behandle søknaden om utbygging av vannkraft i Nedre Otta, i tråd med føringene i industrikonsesjonsloven.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen legge frem søknaden om utbygging av Nedre Otta for Stortinget.

21. mai 2015