Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Mudassar Kapur, Michael Tetzschner, Helge André Njåstad, Kenneth Svendsen, Geir S. Toskedal og André N. Skjelstad om endring i valgloven. Beslutningen om valg skal holdes over én eller to dager skal kunne treffes av bystyre/kommunestyre som alminnelig flertallsvedtak

Innhold

Til Stortinget

Forslagsstillerne mener et vedtak med ikke ubetydelige økonomiske konsekvenser for en kommune bør som andre forpliktelser som pådras kommunekassen, treffes som ordinært flertallsvedtak. Todagers valgting kunne historisk begrunnes med at det for enkelte medførte ulemper å måtte begi seg til valglokalene på en ordinær ukedag, på grunn av avstand eller lite fleksibel arbeidssituasjon. I mellomtiden er kommunikasjonene sterkt forbedret, åpningstider i valglokalet er utvidet, men også forhåndsstemmegivingen er sterkt utvidet. Forhåndsstemming er mulig over lang tid, helt opp til selve valgdagen, og gjør det praktiske behovet for todagers valgting langt mindre. Det er ikke forslagsstillernes intensjon å hindre de kommuner som ønsker det, å holde to dagers valgting også i fremtiden, men at kommunestyret må avgjøre dette ut fra lokale forhold og med alminnelig flertall.

Blant annet har Oslo kommune ved de siste kommunevalg og stortingsvalg gjennomført forhåndsvalg i alle 15 bydeler i en 30-dagers periode fra ca. 10. august til og med den siste fredagen før valget. Ved stortingsvalget i 2013 deltok nær 40 pst. av velgerne i forhåndsvalget. Kun lørdagen før valget har det ikke vært mulig å stemme.

Forslagsstillerne vil peke på at det også best samsvarer med prinsippet om lokaldemokrati at det er kommunestyrets flertall som kommer til uttrykk i de vedtak som fattes.

En forandring av regelen er lovteknisk enkel ved at det gjøres en strykning av en innskutt setning i valgloven § 9-2 annet ledd, som nå lyder:

«Kommunestyret kan selv, med tilslutning fra minst 1/3 av medlemmene, vedta at det på ett eller flere steder i kommunen skal holdes valg også søndagen før den offisielle valgdagen. Vedtaket må treffes senest samtidig med budsjettet for det året valget skal holdes.»

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Vedtak til lov

om endring i lov 28. juni 2002 nr. 57 om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer (valgloven)

I

I lov 28. juni 2002 nr. 57 om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer (valgloven) skal § 9-2 annet ledd lyde:

Kommunestyret kan selv vedta at det på ett eller flere steder i kommunen skal holdes valg også søndagen før den offisielle valgdagen. Vedtaket må treffes senest samtidig med budsjettet for det året valget skal holdes.

II

Loven trer i kraft straks.

7. januar 2015