Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Tove Karoline Knutsen, Freddy de Ruiter, Ruth Mari Grung, Audun Otterstad og Torgeir Micaelsen om økt kapasitet i sykehusene og kortere ventetid for pasientene

Innhold

Til Stortinget

Unødige ventetider medfører engstelse og forsinkelser i arbeids- og familieliv for mange pasienter. Lange ventetider kan også forverre tilstanden for pasienter med uavklarte tilstander, da symptomer og plager kan være like ved alvorlige og mindre farlige tilstander.

De siste årene har antall behandlinger og utredninger i spesialisthelsetjenesten økt med mer enn 1,6 millioner. Det er gjort mulig gjennom styrking av budsjetter i offentlig finansierte sykehus og bedre organisering og ressursutnyttelse. Dette er positivt. Men selv om ventetiden for behandling ble holdt stabil og til og med gikk svakt ned mot slutten av regjeringen Stoltenberg IIs tid, er det fremdeles mange pasienter som venter for lenge på behandling.

Forslagsstillerne mener det er mange grunner til dette. Én av årsakene er at altfor mange pasienter ikke møter opp til avtalt time. Når et stort antall pasienter ikke møter opp, får ikke sykehusene brukt ressursene optimalt. I de følgende fire helseforetakene: Oslo universitetssykehus, A-hus, Sykehuset Vestfold HF og Sykehuset Østfold HF, var det mer enn 88 000 pasienter som uteble fra avtalt time i 2013. Ifølge Helse Vest er tallet mer enn 85 000 pr. år, noe som utgjør ca. 25 prosent av alle timene. I Helse Nord var tallet 43 000 pasienter som uteble fra avtalt time i løpet av 2013. Får man bukt med denne utfordringen, ville sykehusene kunne utnytte ressursene bedre. Andre pasienter som står i kø kunne fått timene, og ventetidene ville blitt kortere. Forslagsstillerne er kjent med at det arbeides med denne utfordringen ved enkelte sykehus, og mener det er behov for fortgang i arbeidet.

Forslagsstillerne mener regjeringen synes å ha stor tro på at økt bruk av private tilbud er hovedløsningen for å redusere ventetid. Etter forslagsstillernes syn bør ikke økt bruk av private avvises som et supplement til de offentlige sykehusene, men forslagsstillerne mener det viktigste er økt og forbedret bruk av den offentlige helsetjenesten. Forslagsstillerne mener blant annet at for mange venter for lenge på behandling fordi personell og utstyr ikke utnyttes godt nok og står ubrukt store deler av døgnet. Med bakgrunn i dette lanserte daværende helseminister Jonas Gahr Støre ideen om at poliklinikkene på sykehusene i større grad bør kunne benyttes også på kveldstid og i helgene. Samtidig er det nødvendig å se på hvordan de ulike aktørene som fastleger, røntgeninstitutter, laboratorier og sykehus samhandler om et godt, effektivt og helhetlig pasientforløp.

Forslagsstillerne har merket seg at regjeringen har varslet at en nasjonal helse- og sykehusplan skal legges fram for Stortinget i løpet av 2015. Regjeringen har også varslet om en form for automatisk finansiering av alle private sykehus gjennom forslaget om «fritt behandlingsvalg». Denne ordningen skal angivelig først innføres for pasienter med psykiske og rusrelaterte lidelser i 2015. Selv om regjeringen har antydet noen tidspunkter, har den ikke maktet å svare Stortinget på grunnleggende spørsmål om innfasing, omfang, finansiering eller innretning på disse endringsforslagene.

Forslagsstillerne mener det er så mye usikkerhet knyttet til regjeringens bebudede endringer i helsetjenesten at Stortinget ikke bør utsette å vedta andre tiltak i påvente av regjeringens reformer. Det vil være medisinskfaglig feil å utsette grep som kan og bør besluttes nå, med henvisning til en fremtidig plan hvor verken innhold, finansiering eller forpliktende fremdrift er synliggjort.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber regjeringen påse at ventelistene ved helseforetakene gjennomgås på en hensiktsmessig måte og at de pasientene som står på ventelistene, blir kontaktet for å avklare om tilstanden er uendret, forverret eller om de har fått behandling et annet sted. Samtidig skal pasientene gis aktiv informasjon om mulighet for kortere ventetider gjennom fritt sykehusvalg i de tilfellene der det er aktuelt. Stortinget ber regjeringen, i tilknytning til statsbudsjettet for 2015, legge frem resultater fra en slik kvalitetsgjennomgang av ventelistene ved helseforetakene.

  • 2. Stortinget ber regjeringen påse at helseforetakene finner effektive måter å følge opp pasientene i forkant av avtalte timer slik at man kan utnytte ressursene optimalt og til beste for pasientene.

  • 3. Stortinget ber regjeringen gjennomgå ordningen fritt sykehusvalg for å sikre at den fungerer optimalt og så pasientvennlig som mulig.

  • 4. Stortinget ber regjeringen snarest mulig og senest i forbindelse med forslag til statsbudsjettet for 2015 fremme forslag om pilotprosjekt ved noen sykehus med konkrete mål til ventetidsreduksjon samt vurdere finansiering av forslagene gjennom en definert ventetidspott for å stimulere til smartere organisering ved de offentlige sykehusene.

  • 5. Stortinget ber regjeringen ta initiativ til en særskilt avtale mellom arbeidstaker- og arbeidsgiversiden i helseforetakene for å kunne iverksette ventetidsprosjekter og prosjekter ved poliklinikkene på kvelds- og helgebasis, og fremme forslag om finansiering i statsbudsjettet for 2015 etter gjennomførte forhandlinger.

  • 6. Stortinget ber regjeringen i arbeidet med statsbudsjettet for 2015 sikre en aktivitetsvekst i den offentlige delen av spesialisthelsetjenesten på minimum 12 milliarder kroner i denne stortingsperioden for å sikre økt kvalitet og økt behandlingskapasitet til beste for pasientene.

24. april 2014