Representantforslag fra stortingsrepresentantene Hanne Thürmer, Laila Dåvøy og Kjell Ingolf Ropstad om å sikre at alle former for syntetisk cannabinoider og syntetisk opioider automatisk faller inn under narkotikalovgivningen
Innhold
Fremstillingen av nye rusmidler øker, samtidig som dagens narkotikalovgivning medfører at klassifisering av nye farlige rusmidler tar for lang tid. I 2011 ble det beslaglagt 9,8 kg syntetiske cannabinoider. Stoffene er svært virksomme, og i rusmengde kan disse beslagene sammenlignes med 1 500 kg hasjisj. Det skal svært liten mengde til for å gi rus, og stoffene varierer i styrkegrad og kan dermed være svært lette å overdosere. Åtte slike stoffer kom på narkotikalisten ved årsskiftet, og de utvikles svært raskt. Dette viser det store behovet for endring i lovverket.
De syntetiske rusmidlene fremstilles nettopp for å kunne omgå lovverket og markedsføres med at det er lovlige rusmidler. Narkotikaindustrien justerer eksisterende kjemiske sammensetninger i rusmidler som er klassifisert som ulovlige rusmidler, for å gjøre dem lovlige. Det er derfor viktig at lovverket fanger opp slike tilfeller for å bekjempe narkotikaindustrien. De syntetiske rusmidlene er mye sterkere enn hasjisj og kan gi store psykiske skadevirkninger, men er likevel ofte billigere. Dette medfører at rusmidlene fort blir populære, og ifølge Folkehelseinstituttet foregår bruken av slike rusmidler i hele Norge. Dette kan ha å gjøre med at mye av distribusjonen foregår via Internett, noe som gjør rusmidlene svært tilgjengelige. Helsemyndighetene frykter at den nye rustrenden skal ta liv i Norge, samtidig som de psykiske skadevirkningene er store. Mange brukere hevder selv at dette er sterke rusmidler som er svært farlige fordi de gir særdeles sterke opp- og nedturer. Politiet ser også at det er en utvikling der det er unge menn som er de største brukerne av disse rusmidlene. Det er derfor viktig og nødvendig å endre lovverket slik at denne type rusmidler raskere blir klassifisert som ulovlige.
Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, melder at EU-landene nå arbeider med å skape et generelt forbud som kan dekke grupper av kjemiske stoffer (generic ban). I tillegg nevner de at arbeidet mot nye syntetiske stoffer har høy prioritet også i FN. Lovverket i Norge bør derfor også endres slik at det omfatter alle former for syntetisk cannabinoider og syntetisk opioider.
Rusfag, artikkelsamling fra Regionale Kompetansesentre Rus nr. 1 2011, hevder også at det ville vært tidsbesparende om alle stoffer som hadde en cannabislignende virkning falt inn under samme lovgivning.
På bakgrunn av dette fremmes følgende
forslag:
Stortinget ber regjeringen fremme forslag som sikrer at alle former for syntetiske cannabinoider og syntetiske opioider automatisk faller inn under narkotikalovgivningen.