Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden om en fellesnordisk imamutdannelse

Dette dokument

  • Dokument 8:111 S (2009–2010)
  • Dato: 14.04.2010
  • Sidetall: 2
  • PDF

Innhold

Til Stortinget

Forslagsstillerne viser til at imamer har stor innflytelse på det muslimske miljøet. Imamenes hovedanliggende er å forkynne islam i moskeene. Men imamene formidler også verdier og moral. Forslagsstillerne understreker at imamene i Norge kan og bør bidra konstruktivt i arbeidet med å bygge broer mellom det etnisk norske og det muslimske miljøet i Norge. Forslagsstillerne mener det er viktig at imamer som skal preke i norske moskeer, verdsetter demokratiske verdier. Islam i Norge utvikler seg og tar opp i seg norske skikker og normer. Forslagsstillerne mener en nordisk imamutdannelse vil føre til at man i enda større grad enn i dag får muslimske ledere som formidler en moderat versjon av islam og som ønsker å spille på lag med storsamfunnet.

Forslagsstillerne viser til at de fleste muslimene i Norge er godt integrerte og bidrar positivt i samfunnet. Det er imidlertid enkelte som ikke kan, vil eller får til å tilpasse seg det norske samfunnet. Noen av disse føler seg fremmede i Norge. I ytterste konsekvens mener forslagsstillerne at en fremmedgjøring kan føre til at det vokser fram ekstremistiske miljøer. Forslagsstillerne viser til den siste trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hvor det kommer fram at terrortrusselen i Norge er lav, men at det pågår aktiviteter i enkelte miljøer som kan bidra til å endre trusselsituasjonen i løpet av 2010. Dette gjelder i første rekke miljøer inspirert av ekstrem islamistisk ideologi. Forslagsstillerne ønsker også å trekke fram at jødehat i enkelte muslimske miljøer kan være et tegn på at norske verdier og norsk toleranse ikke respekteres.

Forslagsstillerne mener det er nødvendig å ta nye grep for å hindre ekstremisme og motvirke at det utvikler seg en kløft mellom muslimske nordmenn og storsamfunnet. Ifølge PST pågår det en radikalisering i enkelte av de ekstreme islamistiske miljøene i Norge. I kraft av rollen som veiledere er noen få karismatiske lederskikkelser sentrale i å radikalisere andre. Yngre identitetssøkende personer som har vanskelig for å finne religiøs veiledning andre steder, er gjerne sårbare overfor disse lederne.

Forslagsstillerne er opptatt av at imamer i større utstrekning kan fungere som normskapere enn det de gjør i dag, og mener det er positivt om imamer får en skolering i norske lover og regler, norsk samfunnsliv og kulturtradisjoner, kriminalitetsforebyggende arbeid, integreringsspørsmål mv. Forslagsstillerne mener en vestlig utdannet imam vil kunne være bedre skikket til å fylle en normskapende rolle i det norske samfunnet enn en imam utdannet i et muslimsk land, fordi en slik imam vil kunne kjenne bedre til de krysskulturelle brytningene som oppstår når islam møter et moderne, vestlig demokrati. Forslagsstillerne tror en norsk eller nordisk imamutdannelse vil kunne bidra til at man får imamer som har mer forståelse for det samfunnet de lever i. Derfor ønsker forslagsstillerne et samarbeid med de øvrige nordiske landene om en imamutdannelse. Forslagsstillerne tror at en norsk eller nordisk imamutdannelse vil kunne føre til at man i fremtiden får imamer som forstår hvordan islam skal utøves og formidles i tråd med norsk lov og innenfor demokratiets spilleregler.

Forslagsstillerne viser til at Abid Q. Raja avholdt dialogmøte om imamenes samfunnsansvar på Litteraturhuset i Oslo søndag 7. juni 2009. Der kom det blant annet fram ønske om mulighet for å kunne ta utdanning innen islamske fag, samt mulighet for imamutdanning. I denne forbindelse tok Abid Q. Raja også opp spørsmålet om å styrke Islamsk Råd slik at flere imamer kunne gjøre en viktig innsats i samfunnets interesser, særlig i de lukkede miljøene som storsamfunnet ellers ikke har mulighet til å påvirke. Forslagsstillerne mener en fellesnordisk imamutdanning også vil føre til at man får flere personer som kan være til nytte for å bygge broer inn mot muslimske minoriteter. Det knytter seg flere utfordringer til dette miljøet, og forslagsstillerne mener man må evne å tenke nytt for å ligge i forkant for å sikre best mulig integrering.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen ta initiativ til en fellesnordisk imamutdannelse.

14. april 2010