Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Kari Kjønaas Kjos, Per Arne Olsen og Jon Jæger Gåsvatn om en utredning knyttet til prøveprosjekt med Naloxon nesespray til bekjempelse av overdosedødsfall

Innhold

Til Stortinget

Norge er dessverre i verdenstoppen når det gjelder antall overdosedødsfall pr. innbygger. I 2008 døde 179 personer av overdose i Norge. Siden 1998 har om lag 3 000 personer mistet livet av overdose.

Forslagsstillerne viser til at Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at de som jobber i tiltak rettet mot heroinavhengige, må ha muligheten til å administrere Naloxon.

Forslagsstillerne viser til at Naloxon er det samme virkestoffet som brukes av ambulansepersonell og øvrig helsevesen. Helsepersonell bruker Naloxon i sprøyteform.

Forslagsstillerne viser videre til prøveprosjekt gjennomført i Storbritannia knyttet til utdeling av Naloxon nesespray til heroinmisbrukere. Det har ikke lyktes forslagsstillerne å finne evalueringsrapporter knyttet til dette prøveprosjektet, men viser til at rusforsker og professor Helge Waal uttaler følgende til Dagbladets nettavis "De evalueringer jeg har sett, har vært moderat positive".

Forslagsstillerne mener det er hensiktsmessig å utrede muligheten knyttet til et prøveprosjekt, med den hensikt å redusere antall overdosedødsfall i Norge.

Forslagsstillerne mener det må utredes hvorvidt både heroinmisbrukere, pårørende og de som jobber ved kommunale lavterskeltilbud bør gis tilgang til en slik nesespray.

Forslagsstillerne ønsker å understreke at denne typen tiltak på ingen måte kan erstatte utdannet helsepersonell, som i dag utfører nødvendig livreddende behandling av overdosetilfeller.

Forslagsstillerne mener imidlertid det er behov for en utredning knyttet til utdeling av denne typen nesespray, slik at det kan forhindre alvorlig hjerneskade, samt redde liv.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen utrede muligheten knyttet til et prøveprosjekt med Naloxon nesespray for bekjempelse av overdosedødsfall.

4. november 2009