Representantforslag fra stortingsrepresentantene Dagfinn Høybråten og Line Henriette Holten Hjemdal om at staten sørger for at StatoilHydro trekker seg ut av oljesandaktiviteter i Canada
Innhold
I 2007 kjøpte Statoil seg inn i oljesandproduksjon i Canada for 12 mrd. kroner. Planen med investeringen var å utvinne tungolje (bitumen) fra forekomstene ved hjelp av dampinjeksjon. I tillegg var tanken å bygge et oppgraderingsanlegg for å foredle bitumen. De totale investeringene ville nærmet seg 100 mrd. kroner, men finanskrise og fallende oljepriser har fått selskapet til å skrinlegge oppgraderingsanlegget og det planlagte CO2-renseanlegget.
Oljesandutvinning er den mest klimaintensive måten å utvinne olje på, og CO2-utslippene er vesentlig høyere enn fra offshore oljeproduksjon på norsk sokkel. Oljesandutvinning fører også til store sår i naturen og lokal forurensning av blant annet vannet. StatoilHydros engasjement i det som kan betegnes som en av de skitneste formene for oljeutvinning, går på bekostning av verdens klima og norsk oljebransjes møysommelig oppbygde miljøomdømme.
På StatoilHydros generalforsamling 19. mai 2009 er det varslet et aksjonærforslag om at StatoilHydro skal trekke seg ut av oljesandaktiviteter i Canada. Flere tunge aksjonærer som Folksam, KPA, Danske Bank, Storebrand Kapitalforvaltning og Sjunde AP-fonden har varslet sin støtte til forslaget ut fra hensyn til klima og bedrifters samfunnsansvar. Flere statsråder i Regjeringen har offentlig gitt inntrykk av at de ønsker StatoilHydro ut av oljesandindustrien i Canada. Forslagsstillerne mener staten som majoritetsaksjonær bør bruke sin innflytelse i StatoilHydros styrende organer til å sørge for at selskapet trekker seg ut av oljesandaktiviteter i Canada.
På denne bakgrunn fremmes følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen gjennom sin innflytelse i StatoilHydros styrende organer sørge for at selskapet trekker seg ut av oljesandaktiviteter i Canada.