Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik, Vigdis Giltun og Jan-Henrik Fredriksen om å innlemme Capio Anoreksisenter i ordningen med fritt sykehusvalg

Innhold

Til Stortinget

Spiseforstyrrelser er i mange tilfeller en alvorlig psykisk lidelse, og anoreksi er kjent som den psykiske lidelsen med høyest dødelighet. De fleste som rammes av denne sykdommen er unge mennesker, hvor flertallet er unge jenter. Sykdommen kan få store følger dersom pasienten ikke får adekvat hjelp i tide. Forslagsstillerne er kjent med at mange har vært syke i årevis og kjempet for å få rett behandling og oppfølging, men det offentlige hjelpeapparatet har ikke hatt et godt nok tilbud til denne pasientgruppen. Forslagsstillerne er kjent med at en rekke av disse pasientene på grunn av sykdommen har måttet avbryte sin utdanning, samt blitt erklært ufør i ung alder. Sykdommen har også andre alvorlige følger som rammer pasientens muligheter for et normalt sosialt liv, blant annet muligheten til å få barn.

Psykiske lidelser krever spisskompetanse, på lik linje med behandling av somatiske lidelser og kirurgiske inngrep. Det finnes i dag private institusjoner som har spesialisert seg på dette feltet, og som innehar en helt unik kompetanse, men som ikke får benyttet sin kapasitet.

Personer med spiseforstyrrelser er en pasientgruppe som det offentlige verken har hatt god nok kompetanse eller kapasitet til å behandle på en god nok måte. Mange pasienter med alvorlig anoreksi har tidligere blitt sendt til Capio Anoreksisenter i Sverige for å få adekvat behandling. Dette var årsaken til at Capio Anoreksisenter i 2004 etablerte seg i Fredrikstad for å kunne tilby dette behandlingskonseptet til norske pasienter. Senteret har kvalifisert personale med bred kompetanse, og et spesielt behandlingskonsept beregnet på pasienter med spiseforstyrrelser som har vist seg å gi gode resultater hvis behandlingen følges opp. I dette konseptet får også pasientene trening i matlaging og botrening i en utfasingsleilighet, og oppfølgingen videre skjer i samarbeid med behandlingsapparatet i hjemkommunen. Capio Anoreksisenter er en institusjon som mange pasienter mener har gitt dem et bedre og annerledes tilbud enn de tidligere har mottatt i det offentlige helsevesenet. Oftest er det personer som har prøvd ut mange ulike behandlinger gjennom flere år og som er alvorlig syke, som har fått hjelp.

Capio Anoreksisenter har en rammeavtale med Helse Sør-Øst, som gir dem en anerkjennelse som behandlingsinstitusjon, men på grunn av at institusjonen ikke er godkjent som "sykehus" under "fritt sykehusvalg", kan ikke pasientene velge dette behandlingsalternativet. En samlet helse- og omsorgskomité har i Budsjett-innst. S. nr. 11 (2008–2009) uttalt at Capio Anoreksisenter skal gjøres tilgjengelig for pasienter i hele landet.

Forslagsstillerne kan ikke se at dette er fulgt opp av helseforetakene, og pasienter som ønsker behandling ved Capio Anoreksisenter får ikke muligheten til å velge dette som et alternativ.

Problemet med at pasientene ikke får velge behandling ved Capio Anoreksisenter til tross for at det er ledig kapasitet ved senteret, har ført til mange henvendelser til politikere fra syke og pårørende. Helse- og omsorgskomiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har vært klare i sine budsjettmerknader om at Capio Anoreksisenter må være tilgjengelig under fritt sykehusvalg. Sosialistisk Venstrepartis representant Olav Gunnar Ballo har også gitt klare uttalelser om at Capio Anoreksisenter og tilsvarende behandlingstilbud må kunne velges fritt av pasienter med behov for denne typen behandling.

Forslagsstillerne vil i den forbindelse også vise til sitatene hentet fra debatten i Dagsnytt 18 den 25. februar 2009, hvor stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo uttaler følgende:

"Det har vært et vedvarende engasjement også fra regjeringspartiene i Stortinget for å bruke Capio anoreksisenter fullt ut. Det går dessverre galt i departementet for at de ikke følger opp det som et enstemmig Storting har sagt, og det bør være et klart signat i fra Stortinget at her forventer man at departementet rydder opp på en slik måte at Capio anoreksisenter brukes fullt ut, og det er jo når man kommer til stykke, ikke departementet som avgjør dem spørsmålet, det er det faktisk Stortinget som gjør, og her er det lagt føringer."

På spørsmål om hvorfor helseforetakene ikke lar pasientene velge behandling ved Capio Anoreksisenter, svarte stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo følgende:

"Jeg tror at det er et poeng at når man i regi av helseforetakene skal velge å bruke penger, så velger helseforetakene i stedet for å betale for den her behandlingen som man oppfatter som dyr, så velger dem å bruke det internt og dekke regning i sine egne helseforetak, men det man da er nødt til å gjøre er å overstyre dem politisk, og det er vi villig til å gjøre."

På spørsmål om Capio Anoreksisenter må under "fritt sykehusvalg" for at pasientene selv skal få mulighet til å velge, svarte stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo:

"Hvis det er teknisk nødvendig for at man skal bruke en institusjon fullt ut for at man skal velge det, så velger man det. Men jeg syns det er en skamplett, jeg syns det er skammelig når man har en lovgivning, at det ikke skal være mulig for politiske myndigheter å si at nå bruker vi den, nå bruker vi den fullt ut, og så sikrer vi kapasiteten."

På spørsmålet om utbyggingen av det offentlige behandlingstilbudet som pågår kan erstatte bruken av Capio, svarte representanten Ballo:

"Man må gjøre begge deler, og det går ikke an å si at fordi vi bygger opp et offentlig tilbud, så skal vi slutte å bruke Capio. Det man må gjøre er begge deler, man må bruke de behandlingsplassene man i dag har og som gir et godt tilbud, og så må man parallelt med det sikre at det offentlige tilbudet bygges ut."

Dette utsagnet gjentok også stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo i en paneldebatt som ble arrangert av Rådet for psykisk helse 17. april 2009.

Dette viser at representanten Olav Gunnar Ballo, som taler på vegne av Sosialistisk Venstreparti, støtter forslagsstillerne som mener at pasienter med spiseforstyrrelser skal ha mulighet til å velge de private behandlingstilbudene, og at de skal være et supplement selv om det offentlige tilbudet bygges ut.

Behandling av pasienter med spiseforstyrrelser skal være et nasjonalt satsingsområde. Opptrappingsplanen for psykisk helse har særlig fokus på dette. Bakgrunnen er nettopp en erkjennelse av et mangelfullt utbygd behandlingstilbud og mangel på kompetanse. I tillegg vektlegges manglende samhandling både mellom ulike forvaltningsnivå og mellom institusjoner og mellom fagfeltets behandlere. Det tar tid å bygge opp gode tilbud og gode rutiner for samhandling. Forslagsstillerne mener det er grunn til å si at denne pasientgruppen har vært offer for en systemsvikt innenfor et område hvor man sakte har tilegnet seg kompetanse. Selv om det bygges opp kompetanse og behandlingstilbud innenfor helseforetakenes egne virksomheter, mener forslagsstillerne det vil være behov for de private behandlingsalternativene. Pasienter med spiseforstyrrelser må få mulighet til å velge adekvate behandlingsalternativ på lik linje med pasienter med somatiske lidelser. Forslagsstillerne mener derfor at behandlingsalternativ som Capio Anoreksisenter må innlemmes i ordningen fritt sykehusvalg.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen sørge for at Capio Anoreksisenter innlemmes i ordningen med fritt sykehusvalg senest innen 1. juli 2009.

29. april 2009