Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad om ikke å innføre den planlagte forskrift om regulering av politiets arbeidstid

Innhold

Til Stortinget

Etter at politiets arbeids- og hviletid ble lovfestet for noen år siden, har Regjeringen og politiets tillitsvalgte forhandlet frem en avtale som regulerer hvilke unntak arbeidsgiver har lov til å pålegge de ansatte.

Justisministeren varslet for kort tid siden at Regjeringen nå vil innføre en forskrift for regulering av politiansattes arbeidstid. Dette på tross av at han har vært i dialog med politiets tillitsvalgte for å fremforhandle en ny avtale. Annonseringen av den nye forskriften har skapt sterke reaksjoner hos de ansatte og ført til en landsomfattende streik.

Forslagsstillerne er av den oppfatning at politiansatte, på lik linje med andre arbeidstakere, skal ha rett til å forhandle med sin arbeidsgiver om hvilken arbeidstidsordning de skal jobbe under. Forslagsstillerne tar derfor avstand fra Regjeringens planlagte forskrift på dette området.

Videre er forslagsstillerne svært opptatt av at situasjonen i politietaten ryddes opp i umiddelbart. De stadige negative oppslag om dårlig bemanning og konflikt mellom justisministeren og ansatte svekker etatens tillit og går ut over publikums trygghet. Justisministeren har ansvar for å rydde opp, og forslagsstillerne mener dette må gjøres raskt.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen avstå fra forskriftsendringen som berører politiets hviletid og som hittil har vært regulert gjennom avtale med Politiets Fellesforbund og ber samtidig Regjeringen gjenoppta forhandlingen om dette spørsmålet med de relevante organisasjoner.

3. februar 2009