Representantforslag fra stortingsrepresentantene Elisabeth Røbekk Nørve og Ivar Kristiansen om å be Regjeringen fremme en handlingsplan for å hindre en forsyningskrise i kraftforsyningen til Trøndelag og Møre og Romsdal
Innhold
Det har de siste årene kommet en rekke advarsler om at vi kan stå overfor en kraftkrise i Midt-Norge. I 2010 er kraftunderskuddet i denne delen av landet anslått til å utgjøre 9 TWh. Dette tilsvarer det samlede årsforbruket i Oslo. Tilstrekkelig kapasitet i linjenettet som kan gi tilstrekkelig forsyningssikkerhet i regionen kan tidligst være ferdig i 2012. Kabler fra andre deler av landet er dessuten ingen langsiktig løsning alene siden kraftbalansen også er anstrengt andre steder. Statnett har derfor pekt på nødvendigheten av økt kraftproduksjon, i tillegg til å bygge ut kraftnettet. Økt kraftproduksjon kan blant annet skje gjennom økt utnyttelse av vannkraftpotensialet i regionen, både i form av utvidelser eller opprustning av eksisterende vannkraftproduksjon og skånsomme nye vannkraftutbygginger, samt gjennom økt utnyttelse av vindkraftpotensialet i regionen. Det foreligger også søknader om konsesjon og utslippstillatelse for gasskraftverk. Blant annet har Industrikraft Møre søkt om konsesjon for et gasskraftverk i tilknytning til Hustadmarmors virksomhet i Elnesvågen i Møre og Romsdal. Denne konsesjonssøknaden er dessverre avslått av Norges vassdrags- og energidirektorat, men er for tiden under ankebehandling i Olje- og energidepartementet.
Årsaken til den anstrengte kraftsituasjonen i Midt-Norge er økende forbruk av elektrisk kraft i Møre og Romsdal og i Trøndelag de senere år, særlig på grunn av etablering av ny, kraftkrevende industri som Hydros aluminiumsverk på Sunndalsøra, ilandføringen av gassen fra Ormen Lange i Nyhamna og Hustadmarmors fabrikk i Elnesvågen. Samtidig har ikke kraftproduksjonen i regionen eller kapasiteten i kraftnettet økt tilsvarende.
Midt-Norge er allerede et eget prisområde for elektrisk kraft, og strømprisene i denne delen av landet har de siste årene i perioder ligget betydelig høyere enn i andre landsdeler. Dette oppleves som urimelig av så vel bedrifter som husholdninger i landsdelen, og skaper blant annet problemer for konkurranseevnen til det lokale næringslivet.
Konsekvensene av en krise i kraftforsyningen til Midt-Norge vil være svært alvorlige, både for næringslivet og for husholdningene. Bedrifter kan måtte legge ned eller flytte produksjonen, og arbeidsplasser kan gå tapt. En kraftkrise kan medføre produksjonsstans på Hydros aluminiumsverk på Sunndalsøra, på Hustadmarmor eller til og med Ormen Lange-anlegget. Det siste vil kunne rokke ved Norges tillit som gassleverandør til det øvrige Europa.
Siden det tar tid å bygge ny produksjonskapasitet så vel som å styrke linjenettet, haster det med konkrete tiltak. Det er derfor behov for å raskt få på plass en handlingsplan som kan avverge de mer alvorlige konsekvenser av en kraftkrise i denne regionen.
Stortinget behandlet våren 2006 Innst. S. nr. 165 (2005–2006), jf. Dokument nr. 8:52 (2005–2006) om forslag fra stortingsrepresentantene Børge Brende, Ivar Kristiansen og Petter Løvik om en handlingsplan for å hindre forsyningskrise i kraftforsyningen til Trøndelag og Møre og Romsdal. Under debatten om dette forslaget i Stortinget 1. juni 2006 uttalte daværende olje- og energiminister Odd Roger Enoksen følgende:
"Jeg arbeider nå med en handlingsplan slik det blir bedt om, for å møte kraftsituasjonen i Midt-Norge – med sikte på å legge handlingsplanen fram tidlig på høsten."
På denne bakgrunn valgte Stortinget å vedlegge forslaget i Dokument nr. 8:52 (2005–2006) protokollen.
Nå, snart tre år senere, er fortsatt ikke denne varslede handlingsplanen lagt frem, verken av statsråd Enoksen eller noen av hans to etterfølgere som olje- og energiminister. Dette er et løftebrudd overfor Stortinget. I mellomtiden er forsyningssituasjonen i Midt-Norge fortsatt alvorlig. Dersom vi skulle få et tørrår i regionen før nye overføringer i kraftnettet er på plass i 2012, kan vi få en forsyningskrise. Det er derfor fortsatt behov for en handlingsplan for å møte denne situasjonen.
På denne bakgrunn fremmes følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen fremme en handlingsplan med konkrete tiltak for å avverge en forsyningskrise i kraftforsyningen til Trøndelag og Møre og Romsdal, og legge denne frem for Stortinget i løpet av vårsesjonen 2009.