Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Bård Hoksrud, Tord Lien og Arne Sortevik om fjerning av kvikksølv i vrak etter ubåt U864

Innhold

Til Stortinget

Vraket av ubåten U864 ble lokalisert i 2003 og ligger på ca. 150 meters dyp ca. to nautiske mil vest for Fedje i Hordaland. Den kan inneholde så mye som 65 tonn metallisk (flytende) kvikksølv lagret på stålflasker om bord. Kystverket har innstilt på at ubåten ikke skal forsøkes hevet med sikte på å fjerne kvikksølvet fra havområdet utenfor Fedje, men at hele vraket skal innkapsles og ligge i ro på ubestemt tid.

Det synes å være sterk motstand mot en slik løsning både lokalt og fra fagmiljøer. Fiskeri- og kyststatsråd Helga Pedersen har i svar på skriftlige spørsmål ikke åpnet for en ny vurdering av saken etter de reaksjonene som har kommet, og heller ikke åpnet for en bred høring for vurdering av innspillene, de metoder som tenkes anvendt og konsekvenser over tid.

Sikkerheten mot umiddelbar eller fremtidig forurensning fra ubåtvraket og dets kvikksølvlast synes etter forslagsstillernes syn ikke å være tilfredsstillende ivaretatt gjennom sakens håndtering så langt. Kvikksølvlastens størrelse, - og derved konsekvenser av en feilvurdering i forhold til valgt metode - kan få enorme miljømessige og økonomiske følger lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Forslagsstillerne merker seg Kystdirektoratets faglige begrunnelser for tildekking, slik de er offentliggjort, men peker på at delte meninger i fagmiljøer og andre interessegrupper kan få store konsekvenser dersom det i markeder for norsk fisk skapes tvil i forhold til helsefare i fremtiden. Slik tillit hviler ikke kun på ett organs eller en nasjons konklusjoner, men på en helhetlig oppfatning fra et marked som selv velger sine informasjonskilder.

Det er også grunn til å peke på Norges raske reaksjoner overfor andre land dersom vi ikke har tillit til deres oppfølging av potensielle miljøtrusler. Saken er en prøvestein på om man ikke bare tenker globalt, men også er villig til å handle lokalt.

Med bakgrunn i statsråd Helga Pedersens avvisning av en nøyere vurdering av alternativer, samt manglende åpenhet om mulige metoder og kostnader, bør saken forelegges Stortinget til videre behandling umiddelbart. Det ønskes gjennomført åpne høringer om saken, og det forutsettes full åpenhet om metodevalget, så vel som kostnadene. Dette er ikke en lokal sak, det er en miljøsak på riksplan som også har stor internasjonal interesse.

Forslagsstillerne viser til Innst. S. nr. 155 (2005-2006) - Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om endringar av løyvingar for 2006 under Fiskeri- og kystdepartementet sitt område mv., hvor det fremgår følgende:

"Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at beregninger gjort av Norsk institutt for vannforskning har beregnet at det kan lekke ca. 4 kg kvikksølv fra sediment til vann ved vraket, dette alene tilsvarer om lag 10 pst. av det totale utslippet av kvikksølv til vann i Norge. Disse medlemmer er derfor bekymret over at forundersøkelsene og det videre arbeidet har tatt lang tid. Disse medlemmer er også svært bekymret over at dersom den store mengden kvikksølv som ligger i ubåten (65-70 tonn) lekker ut, vil det ha svært dramatiske konsekvenser for miljøet i dette området. I tillegg vil det også kunne bidra til å svekke Norges omdømme med særlig negative konsekvenser for norsk fiskerinæring. Disse medlemmer vil derfor sterkt peke på viktigheten av at man nå må sørge for å rydde opp og fjerne faren for ytterligere kvikksølvforurensning snarest mulig. Disse medlemmer mener også at fremdriften i denne saken står i sterk kontrast til Regjeringens bekymring for andre typer miljøforurensninger, ved blant annet lete- og boreaktiviteter i Barentshavet og Norskehavet. Disse medlemmer mener derfor at Regjeringen så fort undersøkelsene er ferdige, snarest mulig må legge frem en plan for å få fjernet kvikksølvet og forurensede sedimenter fra området."

Forslagsstillerne holder fast ved at kvikksølvet må fjernes, - ikke kun tildekkes - og fremmer forslag om at saken forelegges Stortinget til behandling umiddelbart, herunder gjennomføring av en bred høring for å belyse alle sakens aspekter og muligheter.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen om at saken om behandling av ubåten ved Fedje og fjerning av kvikksølvlasten straks forelegges Stortinget til behandling.

16. januar 2007