Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Erna Solberg, Peter Skovholt Gitmark, Gunnar Gundersen, Kari Lise Holmberg, Bent Høie og Ivar Kristiansen om å delegere konsesjonsmyndigheten for mikro- og minikraftverk til den enkelte kommune

Innhold

Til Stortinget

Små vannkraftutbygginger kan gi et viktig bidrag til å bedre kraftbalansen og styrke forsyningssikkerheten for elektrisk kraft i Norge. Selv om hvert enkelt småkraftverk i seg selv kanskje ikke bidrar så mye, så er dette bokstavelig talt historien om "mange bekker små som blir en stor å". Særlig i en tid hvor de fleste større vannkraftutbygginger allerede er foretatt, og tiden for de store vannkraftutbygginger med store naturinngrep kan være forbi, er det viktig å se på potensialet for mindre vannkraftutbygginger.

Omfanget av småkraftverk var tidligere langt større enn i dag. I 1950 hadde vi 2 000 småkraftverk i Norge. I dag er tallet langt lavere. Totalt var det 445 mikro-, mini- og småkraftverk i Norge pr. november 2005. Disse produserte til sammen 5,265 TWh elektrisk kraft pr. år. Det betyr at de står for om lag 6 pst. av kraftproduksjonen i Norge i et normalår, eller 1/6 av forbruket til norske husholdninger.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) anslår et potensial på landsplan på 25 TWh ny kraftproduksjon fra småkraftverk. Dette utgjør mer enn 20 pst. av dagens kraftproduksjon i et normalår, og dekker mer enn 80 pst. av strømforbruket til norske husholdninger. Det gir investeringer i distriktene for om lag 80 mrd. kroner. Det vil ha betydning for flere tusen gårdsbruk og rettighetshavere, i tillegg til leverandørindustri og annet næringsliv.

Småkraftforeningen peker på at en viktig flaskehals i arbeidet for raskt å øke kraftproduksjonen her i landet, ligger i saksbehandlingskapasiteten hos NVE. Kravet til saksbehandling, både for utbygger og NVE, er stort, og dette forsinker utbygging. Det gjelder også de minste kraftverkene: mikrokraft (installert effekt <0,1 MW) og minikraftverk (installert effekt >0,1 MW og mindre enn 1 MW). Søknadsprosedyre, behandlingsprosedyre og behandlingstid står for disse kategoriene vannkraftutbygginger ikke i forhold til inngrepets omfang. For disse kategoriene vannkraftutbygginger bør saksbehandlingen kunne lettes betydelig gjennom å delegere konsesjonsmyndigheten fra NVE til den enkelte kommune. En slik overføring vil både forenkle saksbehandlingen og spare tid for de minste kraftverkene og vil frigjøre kapasitet hos NVE, noe som kan gi en raskere saksbehandling for øvrige kraftutbygginger.

Mikro kraftverk opp til 100 KW installert effekt, og mini kraftverk med installert effekt fra 100 1 000 kW, er i karakter og inngrep ikke større enn det kommunen har vedtaksmyndighet til i forhold til saker etter plan- og bygningsloven (industribygg, hytteområder m.m.). Det bør derfor være uproblematisk at kommunene også overtar konsesjonsansvaret for disse typene kraftutbygging.

Delegering av konsesjonsmyndighet vil øke det lokale selvstyret. Det er i den enkelte kommune man kjenner best til konsekvensene av inngrepet, og som derfor bør ha myndighet i denne typen saker. Delegering av konsesjonsmyndighet for mikro- og minikraftverk til den enkelte kommune kan være et av de enkelttiltak som kan sette fart på utbyggingen av mindre vannkraftanlegg.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige lovendringsforslag slik at konsesjonsmyndighet for alle kraftverk opp til 1 MW delegeres til den enkelte kommune.

6. oktober 2006