Forslag fra stortingsrepresentantene Karita Bekkemellem Orheim, Gunn Karin Gjul og Eirin Faldet om å forhindre internettrelaterte overgrep
Innhold
Internett er en naturlig del av barns hverdag. Barn finner informasjon på Internett, de spiller spill, laster ned musikk og chatter med gamle og nye venner. Barn skal trygt kunne bruke Internett i lek og læring. Men det finnes barn som er blitt utsatt for seksuelle overgrep av en voksen de har møtt på nettet, og Internett er fullt av bilder av barn som utsettes for overgrep. Innsatsen for å forebygge og bekjempe Internettrelaterte overgrep må derfor styrkes.
Ifølge organisasjonen Redd Barna er det slik at 90 pst. av alle overgrepsbilder av barn spres over Internett. Hvert år møter 17 000 norske barn noen de blir kjent med på Internett. 1 000 av dem opplever noe ubehagelig. Barns bruk av Internett og mobiltelefoner gjør dem sårbare for voksne med onde hensikter, og enkelte barn er blitt en handelsvare som tilbys gjennom Internett og utsettes for grov kriminalitet.
Trygg internettbruk må først og fremst være foreldres og foresattes ansvar. Men også skolen, politiet, internettleverandører, drivere av chattekanaler og andre må gis større mulighet til å beskytte barn mot overgrep. Dette krever en bevisst prioritering, der samfunnet setter krav om at internettrelaterte overgrep mot barn skal forebygges, etterforskes og i retteføres. Barn må læres opp til å bli kritiske i sin internettbruk, og skolen er et sted for dette, fordi skolen er en av de få arenaene vi har i samfunnet der flesteparten av barna møtes.
Voksne og samfunnet som helhet må ta et felles ansvar for å sørge for barns vern på Internett. Det handler også om å følge opp de forpliktelser som FNs barnekonvensjon innebærer.
På denne bakgrunn fremmes følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at:
1. Læreplanene for grunnskolen må fokusere på forebygging av overgrep.
2. Det må settes i gang informasjonskampanjer rettet mot foreldre, der fokuset er forebygging av internettrelaterte overgrep.
3. Støtte frivillige organisasjoner som informerer om forebygging av overgrep mot barn.
4. Det må opprettes en ekspertgruppe bestående av personer fra internettindustrien, barnerettighetsorganisasjoner, politi og andre, som skal ha i oppgave å håndtere krenkelser av barn på Internett.
5. Internettleverandørene må installere filtre som sperrer tilgangen til ulovlig materiale på Internett, slik som bilder av barn som utsettes for seksuelle overgrep.
6. Drivere av chattekanaler må overvåke chatten. Muligheten for samtaler på lukkede rom må begrenses. Regler om sikker chatting må være tydelige på sidene.
7. Det må presiseres at seksualisert kommunikasjon via Internett, herunder forespørsler om kjøp av seksuelle tjenester, rammes av dagens lovverk.
8. Det må vurderes å gjøre det straffbart for voksne personer å møte barn de har truffet via Internett, dersom meningen med møtet er å begå et overgrep.
9. Det må opprettes en spesialenhet i politiet som har et hovedansvar for forebygging og etterforskning av internettrelaterte overgrep. Spesialenheten må vektlegge kompetanseoppbygging og internasjonalt samarbeid.
10. Det må opprettes et studietilbud på Politihøgskolen som gir spesialkompetanse på forebygging og etterforskning av saker vedrørende overgrep mot barn, herunder internettrelaterte overgrep.
11. Politiet må utarbeide rutiner for innrapportering til Interpols database for identifisering av barn som utsettes for internettrelaterte overgrep.
12. Gjennomgangen av databeslag i saker om internettrelaterte overgrep må legges til en sentral enhet.
13. Politiet må gis mulighet til å systematisere opplysninger om personer som er dømt for overgrep mot barn, slik at politiet raskt kan ha oversikt over hvor seksualforbrytere oppholder seg.