Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene Marit Nybakk, Gunnar Halvorsen, Tore Nordtun og Marit Arnstad om å ta initiativ overfor næringslivet i Roga­land med tanke på å bygge en helikoptersimulator for NH90-helikoptre på Stavanger lufthavn/Sola flystasjon

Innhold

Til Stortinget

Forsvaret får innfaset 14 nye NH90-helikoptre for bruk i perioden 2005-2008, og har opsjon på 10 til, som forhåpentligvis kan brukes til et skifte av helikoptre for redningshelikoptertjenesten. Totalt i Europa er det bestilt over 500 NH90-helikoptre, og det eksisterer opsjoner på over 100 til.

Helikopterflyvning er dyrt, og penger kan spares på å bruke en helikoptersimulator. En simulator gir dessuten mulighet for å simulere situasjoner (nødlandinger, motorstopp etc.), som det er vanskelig å øve på i virkeligheten.

Med bakgrunn i det store antall bestilte helikoptre, og med tanke på det store helikopterfaglige miljøet i regionen - både sivilt og militært, ønsker forslagsstillerne å styrke det helikopterfaglige miljøet ved Stavanger lufthavn, Sola/Sola flystasjon ved å etablere en helikoptersimulator der. Regjeringen bør derfor pålegges å ta initiativ til og arbeide for at en slik simulator etableres i privat regi, med privat finansiering. Interesse for dette er allerede registrert hos næringslivet i regionen. Mulighetene for øvrige europeiske kunder er store. Alternativ lokalisering er bl.a. Nederland.

Stavanger lufthavn, Sola, er knutepunkt for regio­nen og har internasjonale ruter. Samme sted er det etablert flere helikopterverksteder og operative helikopterselskaper. Av militære anlegg i regionen kan Nato Joint Warfare Centre og Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) nevnes, samt Sola flystasjon med sin aktivitet.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen ved Forsvarsdepartementet om å ta initiativ overfor næringslivet i Rogaland med tanke på å bygge en helikoptersimulator for helikoptre av typen NH90 på Stavanger lufthavn, Sola/Sola flystasjon.

18. april 2005